Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κάρπαθος: όχι ακριτική, συνταρακτική!

Κάρπαθος: όχι ακριτική, συνταρακτική!

Το να μιλήσουμε για την Κάρπαθο ξεκινώντας να λέμε ότι «είναι ένα πανέμορφο ακριτικό νησί του Αιγαίου» πραγματικά την αδικεί. Το επίθετο που την χαρακτηρίζει δεν είναι ακριτική, αλλά συνταρακτική! 

Το δεύτερο πιο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων, με την πολύπλοκη προσωπικότητα, το υπέροχο αρχιτεκτονικό ιδίωμα, τα χωριά σας αετοφωλιές, τις παραλίες που βραβεύονται συνεχώς, με μια απέραντη ιστορία και μοναδικά φαινόμενα, μπορεί μεν να είναι στην «άκρη» του Αιγαίου, αλλά στην ουσία είναι η πύλη εισόδου προς το φαινόμενο της Μεσογείου. Εξαρτάται από την οπτική…


Ένα νησί μεγάλων συγκινήσεων

Στην Κάρπαθο λοιπόν υπάρχει το υψηλότερο βουνό των Δωδεκανήσων, γεγονός που δεν ξέφυγε από τους λάτρεις των ορεινών σπορ, οι οποίοι έρχονται εδώ και στην γειτονική Κάλυμνο για περιπέτειες αξιώσεων. Στην Κάρπαθο επίσης υπάρχει και το χωριό που είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο υψόμετρο για τα Δωδεκάνησα. Καταλαβαίνουμε ότι όταν το βουνό της Καρπάθου λέγεται Όλυμπος – έτσι ονομάζεται και ο συναρπαστικά όμορφος οικισμός που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO – και το ένα του λιμάνι λέγεται Διαφάνι, η ομορφιά που περιμένει τον ταξιδιώτη έχει να κάνει με ανυπέρβλητα ορεινά τοπία και κρυστάλλινα, διάφανα νερά!


Ο Εθνικός Δρυμός Καρπάθου

Το 1/3 από το νησί της Καρπάθου έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει η χλωρίδα και η πανίδα του. Εδώ ζει το χαριτωμένο είδος φώκιας, η Monachusmonachus, ενώ φύεται η τραχεία πεύκη και πάμπολλα κωνοφόρα. Πουλιά και άγρια ζώα δημιουργούν μια συνταρακτική κιβωτό στην Μεσόγειο, έναν εναλλακτικό παράδεισο. Ο Σύλλογος Φίλων του Βουνού Καρπάθου, ένας πολύ σημαντικός οργανισμός, βοηθάει τους επισκέπτες κάθε Κυριακή να γνωρίσουν την απέραντη ομορφιά της Καρπάθου, ενώ λειτουργεί και σχολή καταδύσεων – ο βυθός της Καρπάθου είναι μαγευτικός – αλλά μπορεί κάποιος να κάνει και ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, ορειβασία.


Από την πρωτεύουσα στα παραδοσιακά χωριά

Η Κάρπαθος έχει και ένα πολύ κοσμοπολίτικο πρόσωπο, κάτι που θα το διαπιστώσει εύκολα ο ταξιδιώτης στις πολλές και πολυτελέστατες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που όμως δεν αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του νησιού. Από την πρωτεύουσα, τα Πηγάδια, μέχρι τα πανέμορφα ορεινά χωριά όπως οι μεσαιωνικές Μενετές, κάθε χωριό έχει και μια αποκάλυψη να χαρίσει στον επισκέπτη. Από τα Πηγάδια είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στις εκπληκτικές παραλίες του νησιού, ενώ η πρωτεύουσα είναι και έδρα του σημαντικού μουσείου, έχει μοναδικό χαρακτήρα και πολλά αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι.


Μυστικά της Καρπάθου

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί που έχει παράξενη μορφολογία και πολλές κρυφές γωνιές. Ο θεμέλιος λίθος του νησιού είναι το ίδιο το όνομά του. Κάρπαθος είναι παραφθορά της λέξης Αρπάθεος, αυτός που αρπάζει τους θεούς! Όντως στον Όλυμπο της Καρπάθου έμειναν οι 12 θεοί όταν οι κάτοικοι τους απήγαγαν! Μια πολύ προκλητική διήγηση, που οι ερευνητές ψάχνουν το κλειδί της χωρίς μεγάλη επιτυχία. Εσείς όμως μπορείτε να ψάξετε για τα νερά της Αθηνάς και την Δήμητρας, που δροσίζουν τον τόπο και αποτελούν και ιάματα, αφού τα νερά του νησιού είναι πολύτιμα για τα μεταλλικά τους στοιχεία. Αν πάλι δεν θέλετε να…πάρετε τα βουνά, μπορείτε να αφεθείτε στην σιγουριά ενός σπα, που θα σας προσφέρει την περιποίηση που χρειάζεστε για να ανανεωθείτε και να χαλαρώσετε!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Το αεροδρόμιο της Καρπάθου βρίσκεται 15 λεπτά με αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα και δεν έχει λεωφορειακή εξυπηρέτηση, θα βρείτε, όμως, ταξί έξω από αυτό.
Τουριστική Αστυνομία: +30 2245022212
Νοσοκομείο: +30 2245022228
Λιμεναρχείο: +30 2245022227
Αεροδρόμιο: +30 2245023101, +30 2245091030
Σταθμός λεωφορείων: +30 2245022338
Σταθμός ταξί: +30 2245022705 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε