Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μας μάγεψε η Ιθάκη

Μας μάγεψε η Ιθάκη

Τι μαγικό νησί είναι η Ιθάκη! Πόσο απέραντη ιστορία έχει, και πόσο μπορεί να πυρπολήσει τις αισθήσεις, είναι κάτι το απίστευτο!

Ιθάκη, τόπος μαγικός. Στην καρδιά του Ιονίου, με μια φαντασμαγορική φύση, και κυρίως με ανεπανάληπτα αξιοθέατα, αποτελεί έναν ονειρικό προορισμό. Αν δεν την έχετε γνωρίσει, πρέπει επειγόντως να προγραμματίσετε ένα ταξίδι εδώ! Αν και δεν μας αρέσει καθόλου να διαφωνούμε με τον αισθαντικό Καβάφη, όσο ωραίο και να είναι το ταξίδι, πρέπει να φτάσεις στην Ιθάκη για να καταλάβεις τι σημαίνει ομορφιά!

Ιθάκη


Μια ιστορία σχεδόν εξωπραγματική

Πέρα από το συνταρακτικό γεγονός ότι μιλάμε για την ομηρική Ιθάκη, με το πανάρχαιο τοπωνύμιο Νήριτο για παράδειγμα για το βουνό της, πέρα από το ότι είναι το νησί του Οδυσσέα, η Ιθάκη έχει μια ιστορία η οποία συγκλονίζει. Οι μύθοι έρχονται και δένουν με την πραγματικότητα, κάθε πέτρα έχει να διηγηθεί έναν θρύλο. Στις Αλκομενές ίσως και να ήταν το παλάτι του Οδυσσέα, η αρχαία ακρόπολη, στα Πηλικάτα, κοντά στον Σταυρό – όπου τοποθετείται η ομηρική πόλη – θα θαυμάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα συνταρακτικά ευρήματα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής Περιόδου.

Στην Μαρμαροσπηλιά, ένα θαύμα κυριολεκτικά, εδώ που ο Οδυσσέας ανακάλυψε τα δώρα των Φαιάκων και λούζονταν οι νύμφες θα εκπλαγείτε από την ομορφιά των γήινων γλυπτών, ενώ στην Παλαιοχώρα θα δείτε το αποτύπωμα της βυζαντινής Ιθάκης. Η πέρα από κάθε περιγραφή Μονή των Καθαρών, κτισμένη το 1669, ένα λατρεμένο ορόσημο νοσταλγίας για τους Ιθακίσιους, θα ανακαλύψετε μυστικά σύμβολα που ενώνουν την Ιθάκη με την πιο παράξενη ιστορία του κόσμου, με τους Βογόμιλους και τους Καθαρούς, τα παράξενα τάγματα που πρωταγωνιστούν στα best sellers του Νταν Μπράουν!

Στον Κόλπο της Πόλης, κοντά στον Σταυρό, θα βρεθείτε απέναντι σε μια ολόκληρη αρχαία πολιτεία, με την Σπηλιά του Λοίζου να έχει αποδειχθεί ένας αρχαιολογικός θησαυρός, μια χρονοκάψουλα που πιστοποιεί την προ – μυκηναϊκή κατοίκηση της Ιθάκης! Όσο για το βαθύ, το πολιτιστικό κέντρο της Ιθάκης, είναι από μόνο του ένα κόσμημα, κάθε βήμα και μια αποκάλυψη! Αλλά αν θέλετε κάτι ακόμα πιο μυστηριακό, πηγαίνετε στην Ανωγή, το υπέροχο χωριό με τα μενίρ! Ναι, έχει και Στόουνχετζ η Ιθάκη! Τεράστιοι λαξευμένοι ογκόλιθοι σηματοδοτούν έναν πανάρχαιο χώρο λατρείας, μοναδικό στο Ιόνιο!


Ιθάκη, μονοπάτια και παραδοσιακοί οικισμοί, παραλίες ονειρεμένες

Η ορεινή επικράτεια της Ιθάκης προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Με θέα το Ιόνιο θα ανακαλύψετε υπέροχους οικισμούς, με αυθεντικό χρώμα, μοναδικά μοναστήρια με ενετικό ρυθμό, απίστευτης ωραιότητας τοπία. Τα μονοπάτια είναι φροντισμένα και με εξαιρετική σήμανση. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μεγαλειώδεις διαδρομές. Μπορείτε να ξεκινήσετε για παράδειγμα από τις πηγές του ποταμού Καλάμου με προορισμό την Εξωγή – τι όνομα κι αυτό, πώς γίνεται κάτι να ονομάζεται Εξωγή! – ή να πάρετε το μαγικό μονοπάτι προς το Περιβόλι, με την αθέατη παραλία.

Θα δείτε το εξαιρετικό γεφύρι της Πλατρειθιάς, τα τοπία στο Ρουσάνο, τα καλύβια και την Πόλη, με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Το πιο δημοφιλές ίσως μονοπάτι είναι αυτό από την Ανωγή στο Κιόνι. Πανέμορφα τοπία και ήρεμη φύση, γεμάτη δύναμη. Όσο για τις παραλίες, απλά είναι ασυναγώνιστες. Ο περίφημος Αητός, η παραλία Δεξά, κοντά στο λιμάνι, η Λούτσα στο Βαθύ, τα Μνήματα, ο Σκίνος, το Γιδάκι, το Φιλιατρό, και βέβαια το λατρεμένο Σαρακήνικο θα σας ξετρελάνουν!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο : 26740 32200
Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο : 26740 33398
Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού : 26740 31305, 26740 23955
Δημοτική Βιβλιοθήκη : 26740 33448
Δημοτική Πινακοθήκη : 26740 32271
Taxi : 26740 33030

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε