Την άμεση έξοδο από τον «πολιτικό κυκεώνα» που δημιούργησε η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι διάλογοι στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας και που επιβεβαιώνουν τις ρουσφετολογικές πρακτικές, που ζημίωσαν αφενός μεν τους αγρότες που είναι πραγματικά δικαιούχοι των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αφετέρου δε συνολικά τους Έλληνες φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο των Βρυξελλών, έφεραν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δυσμενή θέση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ομάδα Ελέγχου και ανακατεύθυνση των ενισχύσεων στους πραγματικούς δικαιούχους
Ο πρωθυπουργός, μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη, που πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Μάκη Βορίδη, όπως και την ορκωμοσία των τριών νέων υφυπουργών, από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην αμαρτωλή υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων.
Προανήγγειλε τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων με ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τόνισε ότι θα καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους πραγματικούς δικαιούχους.
Με αυτοκριτική διάθεση
Με διάθεση αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει «το βάρος της ευθύνης στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι η επαφή πολίτη και πολιτικού πρέπει να χτιστεί πάνω σε σωστά θεμέλια, στο gov.gr, χωρίς πελατειακές σχέσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το πρόβλημα προφανώς υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά εδώ ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «προφανή ανεπάρκεια του κράτους» παρά τις προσπάθειες, όπως τόνισε, για να διορθωθεί η κατάσταση.
Έκανε δε, αναφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να εντάξει τις λειτουργίες της στην ΑΑΔΕ.
Οι «κίνδυνοι»
Σε μια χρονική στιγμή, που η κυβέρνηση επιχειρούσε επανεκκίνηση, μετά το πολιτικό «τραύμα» που υπέστη από την τραγωδία των Τεμπών, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ θέτει το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση συναγερμού, με στόχο την επιτυχή διαχείριση κινδύνου, ένα αποτελεσματικό «damage control» δηλαδή.
Ο πρώτος κίνδυνος που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ο δημοσκοπικός. Η προσπάθεια για μεγάλη εκλογική νίκη έχει «αγκάθια», και ένα πρώτο βήμα για τη φυγή προς τα μπρος κρίθηκε ότι είναι η ανάληψη της ευθύνης για τη μη αποτελεσματική, έως σήμερα, αντιμετώπιση της «γάγγραινας» στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που συνεχίζεται, να καταλήξει στον σχηματισμό και άλλης δικογραφίας, με την οποία θα στοχοποιούνται και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της ΝΔ.
Εξέλιξη, που όπως παραδέχονται και «γαλάζια» στελέχη, θα δημιουργήσει νέους τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό σε βάρος της κυβέρνησης.
Προς Προανακριτική Επιτροπή;
Στο Μέγαρο Μαξίμου «ζυγίζουν» τα δεδομένα για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση σε σχέση με την κοινοβουλευτική διερεύνηση των όποιων ευθυνών των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Οι εισηγήσεις, που φέρεται να κερδίζουν έδαφος είναι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αντί της Εξεταστικής των πραγμάτων, Επιτροπής.
Ο προσανατολισμός είναι να μην καταθέσει αίτημα η ΝΔ, αλλά να περιμένει να δει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την κατάθεση της οποίας έχει ουσιαστικά προαναγγείλει η Χαριλάου Τρικούπη.
Τότε, θα αποφασίσει αν θα τη στηρίξει, είτε στο σύνολο της, είτε σε σχέση με κάποια εκ των αδικημάτων που θα εντοπίζει και θα ζητά διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις τελικές αποφάσεις.