Κόσμος

Ιαπωνία: «Πυρ κατά βούληση» από την αστυνομία κατά αρκούδων μετά το κύμα επιθέσεων

Το Τόκιο χαλαρώνει τους αυστηρούς κανόνες για τα πυροβόλα όπλα μετά από μια σειρά επιθέσεων από αρκούδες, ορισμένες από τις οποίες ήταν θανατηφόρες

Η απόφαση σηματοδοτεί καμπή για την Ιαπωνία, μια χώρα όπου η χρήση πυροβόλων όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Από την Πέμπτη (13.11.2025), οι Ιάπωνες αστυνομικοί επιτρέπεται να ανοίγουν πυρ κατά των αρκούδων όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, ένα μέτρο που ελήφθη μετά την έκρηξη περιστατικών στις αγροτικές περιοχές του βόρειου αρχιπελάγους.

Από τον Απρίλιο, δεκατρία άτομα στην Ιαπωνία έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιθέσεων από αρκούδες — περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ — ενώ περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν καθημερινά περιστατικά με αρκούδες που περιφέρονται σε κατοικημένες περιοχές, εισβάλλουν σε σπίτια, προκαλούν ζημιές σε σούπερ μάρκετ ή πλησιάζουν σε σχολεία.

Οι νομαρχίες Ακίτα και Ιουατέ, όπου συγκεντρώνεται η πλειονότητα των επιθέσεων, υποδέχθηκαν την Πέμπτη ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, εξοπλισμένες με τουφέκια, καθώς τα συνηθισμένα υπηρεσιακά όπλα κρίθηκαν ανεπαρκή για την εξουδετέρωση μιας αρκούδας. Οι αρχές επιβεβαίωσαν στο AFP ότι οι νέες οδηγίες για τα πυροβόλα τίθενται άμεσα σε ισχύ.

Η προειδοποίηση ξεπέρασε τα σύνορα: η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο εξέδωσε ανακοίνωση προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μοναχικές πεζοπορίες σε περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί αρκούδες. Παρόμοια σύσταση εξέδωσε και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς οι θεάσεις αρκούδων πολλαπλασιάζονται. Την Τετάρτη, η εμφάνιση ενός μικρού αρκούδου κοντά στο αεροδρόμιο Χαναμάκι, στην Ιουατέ, οδήγησε στο κλείσιμο ενός διαδρόμου για περισσότερο από μία ώρα και στην καθυστέρηση δύο εσωτερικών πτήσεων.

Μπροστά στην έκταση του φαινομένου, ο ιαπωνικός στρατός κινητοποιήθηκε επίσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι στρατιώτες, που δεν φέρουν πυροβόλα όπλα, είναι εξοπλισμένοι με σπρέι απώθησης, ραβδιά, ασπίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και δίχτυα για να συνδράμουν κυνηγούς, τοπικές αρχές και ομάδες τοποθέτησης παγίδων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του πληθυσμού των αρκούδων και η έλλειψη τροφής — κυρίως βελανιδιών — τις ωθεί να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τις πόλεις. Η μείωση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές έχει πλέον θολώσει τα όρια ανάμεσα στα δάση και τις αστικές ζώνες, καθιστώντας τις συναντήσεις πιο συχνές και πιο επικίνδυνες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νεκρά δύο παιδιά από τροφική δηλητηρίαση στην Κωνσταντινούπολη - Νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση οι γονείς τους
Η οικογένεια που καταγόταν από την Γερμανία έπαθε τροφική δηλητηρίαση πιθανώς από μύδια που αγόρασαν από έναν πλανόδιο πωλητή και γεμιστές πατάτες, γνωστές ως «kumpir»
μύδια
Ο Βασιλιάς Κάρολος γίνεται 77 ετών και γιορτάζει σημαντικές νίκες κόντρα στα σκάνδαλα, στον καρκίνο και στις χαμηλές προσδοκίες
Από τον επιδέξιο χειρισμό του Τραμπ, στην ιστορική προσευχή με τον Πάπα στο Βατικανό, ο Βρετανός Βασιλιάς απέδειξε τις πολιτικές του ικανότητες
Ο Βασιλιάς Κάρολος
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι, κοιμάται μόνο 2 ώρες καθημερινά - Ανησυχίες για την «κουλτούρα» υπερβολικής εργασίας
Η ίδια μάλιστα είχε πει την χαρακτηριστική φράση «Θα δουλεύω, θα δουλεύω, θα δουλεύω, θα δουλεύω και θα δουλεύω και θα συνεχίσω να δουλεύω»
Σανάε Τακαίτσι