Κόσμος

Συνεχίζει το σφυροκόπημα στη Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ισραήλ σε πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν, «σταματήστε», λέει ο Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ζήτησε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι μια νέα κλιμάκωση ουσιαστικά θα έβαζε τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια κλωστή κρέμεται η όποια σχετική ηρεμία επικρατούσε τις προηγούμενες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή και από χθες (7.6.26) Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται στο χείλος μιας νέας γενικευμένης σύρραξης που θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν μείνει αμέτοχες με τον Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι μια στρατιωτική κλιμάκωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη για την επίτευξη συμφωνίας. Το Ισραήλ χτύπησε πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν. Με νέα πλήγματα απαντά η Τεχεράνη. 

15:55 | 08.06.2026
Κλειστά και αύριο τα σχολεία σε όλο το Ισραήλ
15:55 | 08.06.2026
Axios: Ο Νετανιάχου εξέφρασε αντιρρήσεις στο αίτημα Τραμπ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να σταματήσει ο κύκλος των επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ωστόσο ο Ισραηλινός ηγέτης φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε «ευγενικό κλίμα», ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έδειξε να αποδέχεται το αίτημα του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Νετανιάχου ενημερώθηκε με απόλυτη σαφήνεια ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να τερματιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφώνησαν ούτε υποστήριξαν αυτά τα πλήγματα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Axios.

15:50 | 08.06.2026
Επίθεση σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Ομάν - Απομακρύνθηκαν 24 Ινδοί ναυτικοί

Δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά του Ομάν, σύμφωνα με την Ένωση Ναυτικών της Ινδίας (Forward Seamen’s Union of India), ενώ όπως έγινε γνωστό, οι 24 Ινδοί ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο, απομακρύνθηκαν τελικά με ασφάλεια.

Το πλοίο, με την ονομασία Marivex, περιλαμβάνεται από τον Δεκέμβριο στον κατάλογο κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών λόγω δραστηριοτήτων που συνδέονται με το Ιράν.

15:42 | 08.06.2026
Το Ισραήλ παύει τις επιθέσεις κατά του Ιράν κατόπιν αιτήματος του Τραμπ, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ότι το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις κατά του Ιράν κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές πόλεις, το Ισραήλ θα επιτεθεί στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η ίδια πηγή είπε παράλληλα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν με πλήρη ισχύ τις επόμενες ημέρες.

15:30 | 08.06.2026
Ισραηλινά συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας, αναχαιτίζουν ιρανικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε προς το Ισραήλ
Israeli anti-air defence system interceptors, after missiles were launched towards Israel from Iran, as seen from Ramallah, in the Israeli-occupied West Bank, Jun 8, 2026. REUTERS/ Mohammed Torokman
15:27 | 08.06.2026
Κιρ Στάρμερ: Ανησυχώ για την επανέναρξη της βίας

Έκκληση σε «όλα τα μέρη» να επιστρέψουν σε μία εκεχειρία απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την «ανησυχία» του για τα εκατέρωθεν πυρά Ιράν και Ισραήλ.

«Ανησυχώ βαθιά για την επανέναρξη της βίας. Είναι πραγματικά σημαντικό όλα τα μέρη να επιστρέψουν σε κατάπαυση του πυρός» ανέφερε ο Στάρμερ, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Guardian.

«Υπάρχουν σοβαρές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, με στόχο τη διαρκή ειρήνη. Είναι πραγματικά σημαντικό να τους δώσουμε μια ευκαιρία να επιτύχουν. Αυτή η σύγκρουση έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο, όπως και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

15:25 | 08.06.2026
Το Ιράκ ανοίγει ξανά τον εναέριο χώρο του, αφού το Ιράν τερμάτισε την επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ
15:19 | 08.06.2026
Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει τον πόλεμο ή τις διαπραγματεύσεις

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν λέει ότι η προτεραιότητα της Τεχεράνης είναι «η εθνική ασφάλεια και η ειρήνη του λαού μας».

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους με κύρος και δεν θα υποχωρήσουμε μπροστά σε καμία απειλή», δήλωσε σε ανάρτηση στο X.

«Η διπλωματία και η άμυνα είναι τα δύο φτερά της εθνικής ισχύος. Δεν έχουμε εγκαταλείψει ούτε το πεδίο ούτε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

14:59 | 08.06.2026
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα Τραμπ και Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν για δεύτερη φορά σήμερα, σε μια συνομιλία που ξεκίνησε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η ιρανική ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός «εάν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου».

14:58 | 08.06.2026
Γιοάβ Γκάλαντ: Αν είχαμε πάρει το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν, θα τους είχαμε γυρίσει 30 χρόνια πίσω 

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ λέει ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν απομακρύνει το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα τους είχε «γυρίσει 30 χρόνια πίσω».

«Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και ο αμερικανικός στρατός είχαν την ικανότητα να εξαγάγουν φυσικά το εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν», λέει ο Γκάλαντ στο Army Radio. «Στην κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, αυτή ήταν η μόνη επιλογή για την επίτευξη του απαραίτητου στόχου. Αυτός ήταν ο σκοπός της εκστρατείας - να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα».

14:21 | 08.06.2026
Πρακτορείο ειδήσεων Fars: Το Ιράν ανακοινώνει το τέλος των επιθέσεών του εναντίον του Ισραήλ

«Δόθηκε μια οδυνηρή απάντηση στο καθεστώς και ανακοινώνεται η διακοπή των επιχειρήσεων» ανέφερε σε δήλωσή του - που δημοσίευσε το πρακτορείο Fars - το Κεντρικό Στρατηγείο του ιρανικού στρατού.

14:17 | 08.06.2026
Η Κομισιόν θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του Ιράν
14:13 | 08.06.2026
Το Ιράν εκτόξευσε 24 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

Οι Αμερικανοί συμμετείχαν σε μερικές αναχαιτίσεις

14:09 | 08.06.2026
Λίβανος: Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει τη χώρα σχεδόν 3.500 φορές μετά την έναρξη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σχεδόν 3.500 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου και έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες ελεγχόμενες εκρήξεις μετά τις 16 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ.

14:03 | 08.06.2026
Νέα ανάρτηση Τραμπ: Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη βρίσκονται σε εξέλιξη

Χτύπησε ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησης στο Truth Social, γράφοντας πως τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ επιδιώκουν να φτάσουν γρήγορα σε κατάπαυση πυρός. Όπως επισημαίνει «αν δεν επικρατήσουν η βλακεία και η άγνοια», τα πράγματα «θα εξελιχθούν γρήγορα».

Αναλυτικά, αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές, το Ισραήλ και το Ιράν, επιδιώκουν την άμεση κατάπαυση του πυρός! Οι τελικές διαπραγματεύσεις για την «ειρήνη» βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρεμβληθούν η άγνοια ή η βλακεία. Ο αποκλεισμός (στα ιρανικά λιμάνια) θα παραμείνει σε ισχύ, με όλη τη δύναμη και τα αποτελέσματά του, έως ότου επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία». Τα πράγματα αναμένεται να εξελιχθούν γρήγορα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείξατε για το θέμα αυτό!».

14:01 | 08.06.2026
Βίντεο από ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν
13:34 | 08.06.2026
Λίβανος: 29 μέλη του στρατού σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές από τον Μάρτιο

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Πολ Μόρκος, αναφέρει ότι ο απολογισμός από την επανέναρξη των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στις 2 Μαρτίου περιλαμβάνει τρεις αστυνομικούς, ένα μέλος της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας και 13 μέλη της κρατικής ασφάλειας.

Ο απολογισμός που δημοσιεύθηκε έρχεται δύο ημέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε όχημα στο νότιο Λίβανο που σκότωσε τρία μέλη του λιβανέζικου στρατού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξίαρχου και ενός λοχαγού. Επίσης σκοτώθηκε ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Συνολικά 3.613 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας.

13:06 | 08.06.2026
Πάπας Λέων ΙΔ' από την Ισπανία: «Κάθε πόλεμος είναι μια οδυνηρή ήττα της διπλωματίας»

Μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας απηύθυνε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ από το ισπανικό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «οδυνηρή ήττα της δυνατότητας των εθνών να διαπραγματεύονται και να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά».

Κατά την ιστορική ομιλία του στις Κορτές της Ισπανίας, την πρώτη που πραγματοποιεί Πάπας ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου, ο Λέων ΙΔ’ υπογράμμισε ότι η ειρήνη απαιτεί «διπλωματικό θάρρος και ηθική ευθύνη», ενώ κάλεσε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους μέσω των μηχανισμών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

12:54 | 08.06.2026
Οι Χούθι ανακοινώνουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα
12:44 | 08.06.2026
Ντόναλντ Τραμπ: «Ισραήλ και Ιράν να σταματήσουν τώρα τα πυρά»

Έκκληση στο Ισραήλ και το Ιράν να σταματήσουν τα «πυρά» απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα λιτό αλλά σαφές μήνυμά του στο Truth Social.

12:41 | 08.06.2026
Ανησυχία από την Κίνα, ζητά να μην σπάσει η εκεχειρία

Η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση στην περιοχή και ελπίζει στην τήρηση της εκεχειρίας από το Ιράν και το Ισραήλ.

12:40 | 08.06.2026
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι καταρρίφθηκε «εχθρικό drone» πάνω από την Τεχεράνη

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr αναφέρει ότι καταρρίφθηκε «εχθρικό drone του εχθρού των ΗΠΑ-Σιωνιστών» πάνω από την Τεχεράνη μετά από αναφορές εκρήξεων στην πρωτεύουσα από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

12:07 | 08.06.2026
Έκρηξη στην Τεχεράνη

Η αρχική έκρηξη συγκλόνισε τις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στο κέντρο της Τεχεράνης.

«Η ακριβής τοποθεσία και η πηγή της έκρηξης παραμένουν άγνωστες», μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «την ίδια στιγμή ενεργοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας και σε ορισμένες περιοχές της Τεχεράνης».

11:26 | 08.06.2026
Μεγάλη έκρηξη στην Τεχεράνη

Ο ήχος μιας μεγάλης έκρηξης συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Ιράν, την ώρα που συνεχίζονται οι αμοιβαίες επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Φαίνεται ότι ορισμένοι από τους ήχους προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας στην Τεχεράνη», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

11:18 | 08.06.2026
Νετανιάχου: Δεν θα δεχτούμε την προσπάθεια του ιρανικού καθεστώτος να επιβάλει μια νέα κατάσταση στην περιοχή

Στο πρώτο του μήνυμα από τη στιγμή που ξεκίνησε η εκ νέου ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε: «Δεν θα δεχτούμε την προσπάθεια του ιρανικού καθεστώτος να επιβάλει μια νέα κατάσταση» στην περιοχή.

11:17 | 08.06.2026
Ενεργοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας στο Ιράν: Εκρήξεις σε Τεχεράνη, Καράτζ και Ισφαχάν
11:11 | 08.06.2026
«Θα μετανιώσετε» αναγράφει ένας πύραυλος που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ

Το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση σε ιρανική πετροχημική εγκατάσταση.

11:05 | 08.06.2026
IDF: Ολοκληρώσαμε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον στρατηγικών αμυντικών συστημάτων στο Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε πριν από λίγο μια «εκτεταμένη» σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο στρατός.

Οι IDF ανέφεραν ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας χτύπησαν «στρατηγικά αμυντικά συστήματα» στο Ιράν στο πλαίσιο των επιθέσεων, οι οποίες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Πρόσφατα, αμυντικά συστήματα αναπτύχθηκαν σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο το Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών του καθεστώτος να αποκαταστήσει τις δυνατότητες ανίχνευσης και άμυνας του, οι οποίες είχαν υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Roaring Lion», αναφέρουν οι IDF. «Η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή αυτών των συστημάτων», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

11:03 | 08.06.2026
Συντρίμμια στην Ιορδανία μετά την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων που στόχευαν το Ισραήλ

Πυραύλοι που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ εθεάθησαν πάνω από την Ιορδανία, με έναν να αναχαιτίζεται.

Σειρήνες ήχησαν στο Αμμάν για πρώτη φορά από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός τον Απρίλιο, καθώς αναφέρθηκαν συντρίμμια στην Αλ Ντανίμπα, στη βόρεια Ιορδανία, εν μέσω ανανεωμένων περιφερειακών εντάσεων.

10:59 | 08.06.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες σε Ιράν και Ισραήλ από τις τελευταίες ανταλλαγές πυρών
10:54 | 08.06.2026
Ισραήλ: Συνεδριάζει στις 11 υπό τον Νετανιάχου το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συγκαλέσει μια κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας στις 11 π.μ. τοπική ώρα για διαβουλεύσεις, δήλωσε ένας βοηθός του πρωθυπουργού, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

10:49 | 08.06.2026
Φρουροί της Επανάστασης: Χτυπήσαμε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Χάιφα

Σε μήνυμά τους για τις πρωινές επιθέσεις στο Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν: «Ανταποκριθήκαμε στις επιθέσεις εναντίον των πετροχημικών βιομηχανιών στο Μαχσάρ, χτυπώντας παρόμοιες βιομηχανίες στη Χάιφα».

10:35 | 08.06.2026
Συνομιλίες Κατάρ - Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συζήτησαν για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ και τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο.

10:33 | 08.06.2026
Ακυρώνονται οι πτήσεις και από τα αεροδρόμια στην Τεχεράνη και το Κερμανσάχ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μεχραμπάντ στην Τεχεράνη και το Διεθνές Αεροδρόμιο Κερμανσάχ στο δυτικό Ιράν ανακοίνωσαν την ακύρωση όλων των πτήσεων «μέχρι νεωτέρας», σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης.

10:21 | 08.06.2026
Ιράν: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας

Το Ιράν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ φέρουν άμεση ευθύνη για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, συνδέοντας τις ενέργειες του Ισραήλ με την Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν «άμεση ευθύνη για τις τρέχουσες παραβιάσεις της εκεχειρίας» και ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις πολιτικές των ΗΠΑ».

«Οι ενέργειες της σιωνιστικής οντότητας στην περιοχή δεν μπορούν να εξετάζονται απομονωμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπαγαεΐ σε ζωντανή συνέντευξη Τύπου.

10:07 | 08.06.2026
Κάγια Κάλας: «Η Μέση Ανατολή δεν έχει ανάγκη την κλιμάκωση»

Η περιφέρεια της Μέσης Ανατολής δεν έχει ανάγκη την «κλιμάκωση», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας, αφού το Ισραήλ και το Ιράν επανέλαβαν τις αμοιβαίες επιθέσεις τους.

«Πιστεύω ότι η περιφέρεια δεν έχει ανάγκη την κλιμάκωση, αλλά αντιθέτως να καθίσουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φθάσουν σε μια συμφωνία», δήλωσε η Κάλας στη Λευκωσία πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

09:45 | 08.06.2026
Οι Χούθι απαγορεύουν τη διέλευση ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ και δήλωσαν ότι επιβάλλουν απαγόρευση στη διέλευση ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας τον φόβο για επιστροφή σοβαρών αναταράξεων σε έναν από τους βασικούς θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.

«Κηρύσσουμε πλήρη και καθολική απαγόρευση της ισραηλινής θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις των Χούθι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρώτη πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ από τις αρχές Απριλίου.

09:18 | 08.06.2026
09:14 | 08.06.2026
Εκρήξεις στο Πετροχημικό εργοστάσιο
08:56 | 08.06.2026
Φρουροί της Επανάστασης: Πλήξαμε στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ, στη Νεβατίμ και την Τολ Νοφ, στις σφοδρότερες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι δύο πλευρές αφότου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός στις αρχές Απριλίου.

«Η επιχείρηση διεξήχθη σε απάντηση στην επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε το σιωνιστικό καθεστώς (…) εναντίον πολλών θέσεων ραντάρ σε τρεις διαφορετικές περιοχές» στο Ιράν, επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Νεβατίμ, στο νότιο Ισραήλ, και η Τελ Νοφ, στο κεντρικό, είναι δύο μεγάλες βάσεις.

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν ότι είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο και για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

 

08:56 | 08.06.2026
Ζημιές σε πετροχημική εγκατάσταση στο Ιράν

Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πετροχημικό εργοστάσιο στο νοτιοδυτικό Ιράν, το οποίο έγινε στόχος ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκκενώνεται η ειδική πετροχημική οικονομική ζώνη της Μαχσάχρ, όπου στεγάζονται δεκάδες πετροχημικά συγκροτήματα.

«Πριν από μερικά λεπτά η εταιρεία πετροχημικών Karoon στη Μαχσάχρ έγινε στόχος αεροπορικής επίθεσης και επλήγη από βλήματα του σιωνιστή εχθρού, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε μέρος των εγκαταστάσεών της», επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χουζεστάν, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον πετροχημικού εργοστασίου στη Μαχσάχρ, πόλη-λιμάνι στην περιοχή του Κόλπου.

«Πριν από λίγη ώρα η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε πολλούς στόχους στο συγκρότημα πετροχημικών της Μαχσάχρ», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του.

08:52 | 08.06.2026
Η επόμενη μέρα για τα Στενά του Ορμούζ

Τα Στενά του Ορμούζ θα είναι ανοικτά, αλλά υπό νέους όρους, τους οποίους θα θέσουν το Ιράν και το Ομάν, περιλαμβανομένων τελών διέλευσης, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Ρωσία.

Λόγω του πολέμου στο Ιράν έχει ουσιαστικά διακοπεί η διέλευση από το στρατηγικής σημασίας Στενό, από το οποίο σε καιρό ειρήνης διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής υδρογονανθράκων. Κάποια δεξαμενόπλοια έχουν καταφέρει να περάσουν από το Ορμούζ πρόσφατα, αλλά η ροή του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Φυσικά αυτό το Στενό θα είναι ανοικτό, αλλά υπό νέους όρους τους οποίους θα καθορίσουν οι αρχές του Ιράν και του Ομάν», δήλωσε ο πρεσβευτής Καζέμ Τζαλαλί μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia. «Το Ιράν και το Ομάν προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες σε σχέση με το Στενό. Και για αυτές τις υπηρεσίες θα επιβληθούν τέλη», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το Ιράν επιμένει ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα πρέπει να περιλαμβάνει την επιβολή τελών για τα πλοία που διέρχονται από το Στενο του Ορμούζ, τα οποία θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του πλοίου, το φορτίο του και τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι ΗΠΑ είναι εντελώς αντίθετες σε αυτή την πρόταση. Στα τέλη Μαΐου η Ουάσινγκτον προειδοποίησε το Ομάν να μην πάρει μέρος σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να επιβάλει διόδια στο Στενό του Ορμούζ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είπε ότι ο πρεσβευτής του Ομάν τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επιβολή τελών διέλευσης.

08:47 | 08.06.2026
Πολλαπλές εκρήξεις στην Τεχεράνη

Εκατό μέρες αφού ξέσπασε ο πόλεμος και δυο μήνες η εκεχειρία αυτή, που ήδη αμφισβητείτο, η περιοχή απειλείται να τυλιχτεί για άλλη μια φορά στις φλόγες, παρότι ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως οι νέες εχθροπραξίες δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης.

Ακούστηκαν «πολλαπλές εκρήξεις» στην Τεχεράνη, στην Ταμπρίζ και στην Ισφαχάν, ανέφερε μέσω Telegram η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας IRIB, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως έπληξε «στρατιωτικούς στόχους του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στο δυτικό και στο κεντρικό Ιράν».

08:46 | 08.06.2026
Καλημέρα σας,

Το newsit.gr θα καλύψει όλες τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το άγνωστο DNA και η 3η αυτοψία γύρω από τη διπλή δολοφονία μάνας και γιου στο Αίγιο
Τα πρώτα αποτελέσματα από εγκληματικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν ότι στο μαχαίρι δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα του 65χρονου, ενώ στο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο 26χρονος υπάρχει DNA τρίτου ατόμου
Το σπίτι της δολοφονίας στον Λόγγο Αιγίου
Η συγκλονιστική στιγμή που ηλικιωμένοι στη Βενεζουέλα κρατιούνται από τα χέρια για να προστατευτούν από τους ισχυρούς σεισμούς
Ο άνδρας προσπάθησε να προστατέψει την σύζυγό του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και ευτυχώς είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους
Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Η συγκλονιστική στιγμή που ηλικιωμένοι κρατιούνται από τα χέρια για να προστατευτούν από τα 7,5 Ρίχτερ