Κόσμος

Ρωσία – Ουκρανία: Αργεί πολύ η ειρήνη – Το «ναυάγιο» των συνομιλιών, οι ελιγμοί του Πούτιν και όσα δεν συνέβησαν στην Κωνσταντινούπολη

Η συντομία και το περιορισμένο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων έδωσαν στους αναλυτές περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν για το αν η Ρωσία επιθυμεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Σε φιάσκο εξελίχθηκε και η δεύτερη απόπειρα απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Όπως την Άνοιξη του 2022 έτσι και σήμερα, Παρασκευή (16.05.25) δεν βγήκε λευκός καπνός για ειρήνη.

Διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία βρέθηκαν τετ α τετ σε ένα δωμάτιο στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, για λιγότερο από δύο ώρες και αποχώρησαν χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα άμεσα δυνατό φως για εκεχειρία, πόσω μάλλον για τερματισμό του πολέμου, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του BBC.

Οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας Ρωσίας θα έπρεπε να είχαν προαναγγείλει μία νέα εποχή διπλωματίας για την επίλυση της μεγαλύτερης σύγκρουσης της Ευρώπης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίθετα, το πλαίσιό τους, η συντομία και το περιορισμένο αποτέλεσμα έδωσαν στους αναλυτές περισσότερους λόγους να αμφιβάλλουν για το αν η Ρωσία επιθυμεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η Ρωσία φαίνεται να απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Sky News επικαλούμενο σχετική πηγή.

Η αποστολή της Ρωσίας παρουσίασε στην ουκρανική μία πρόταση, που ελάχιστα περιθώρια αποδοχής είχε, καθώς στον πυρήνα της και πάλι βρίσκεται η άνευ όρων παράδοση ουκρανικών εδαφών. Την ίδια στιγμή, καμία τύχη ως φαίνεται δεν είχε και το μοναδικό στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, μία κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.

Στις πρώτες διαρροές από την έκβαση των συνομιλιών ουκρανικές πηγές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters ότι η ρωσική πλευρά απαίτησε από την ουκρανική να παραχωρήσει νέα εδάφη. Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις απαιτήσεις που στόχο είχαν τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.

«Οι Ρώσοι εκπρόσωποι προβάλλουν απαράδεκτες απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα όσα συζητήθηκαν πριν από τη συνάντηση», συμπεριλαμβανομένης «της αποχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων από μεγάλα τμήματα του ουκρανικού εδάφους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διπλωματική πηγή που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Η Ρωσία εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση και δήλωσε πρόθυμη να συνεχίσει τις επαφές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου η καθεμία – η μεγαλύτερη έως τώρα – ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, το Κίεβο, το οποίο ζητεί από τη Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εάν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών, έσπευσε να κινητοποιήσει τους συμμάχους του για σκληρότερη αντίδραση.

Αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Οι ρωσικές απαιτήσεις χαρακτηρίστηκαν από ουκρανική πηγή ως «εκτός πραγματικότητας και πολύ πέρα από όσα είχαν συζητηθεί στο παρελθόν». Η ίδια πηγή, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, ανέφερε ότι η Μόσχα απαίτησε η Ουκρανία να αποσυρθεί από τμήματα του εδάφους της για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, μεταξύ άλλων «μη ρεαλιστικών και μη εποικοδομητικών όρων».

Προέκταση των συνομιλιών του 2022

Η Μόσχα θεωρεί τις τρέχουσες συνομιλίες ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων που είχαν διεξαχθεί νωρίτερα το 2022, επίσης στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, οι όροι εκείνων των συνομιλιών –την περίοδο που η Ουκρανία βρισκόταν ακόμη υπό σοκ από την εισβολή– ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για το Κίεβο, περιλαμβάνοντας απαίτηση για μείωση του μεγέθους του ουκρανικού στρατού.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ευθυγραμμίσει τις τωρινές συνομιλίες με εκείνες τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις θα αποτύχει.

Το στοίχημα που κέρδισε ο Ζελένσκι

Κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, τις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις από το 2022 που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από σχετική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε κάτι σημαντικό.

Παρότι επιφυλακτικός, ανταποκρίθηκε στα κάλεσμα του αμερικανού προέδρου και έδωσε το «παρών» στην Τουρκία, ενώ ο ρώσος ομόλογός τους Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να απέχει, στέλνοντας μια χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία, την οποία ο Ζελένσκι χαρακτήρισε περιφρονητικά ως «διακοσμητική», όπως εξηγεί το Politico.

Η εικόνα αυτή ενισχύει τη διπλωματική θέση του προέδρου της Ουκρανίας έναντι του Ρώσου ομολόγου του, σε μια περίοδο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμπλακεί προσωπικά στην προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μήπως αυτή είναι η στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραδεχτεί επιτέλους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει καμία σοβαρή πρόθεση να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια;

Οι Ουκρανοί σίγουρα το ελπίζουν. Από τότε που σημειώθηκε το επεισόδιο στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ζελένσκι, του Τραμπ και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς νωρίτερα φέτος, ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να αποφύγει παρορμητικές αντιδράσεις που θα τον έβγαζαν εκτός στρατηγικής.

Αντίθετα, εμφανίζεται προσηλωμένος στο σχέδιο που ο ίδιος και η ομάδα του κατάρτισαν αμέσως μετά την επανεκλογή του Τραμπ: Να μην προκαλέσει άμεσα τον αμερικανό πρόεδρο.

Στην ουσία, ωστόσο, το συμπέρασμα είναι ένα: Μία εβδομάδα ενός διπλωματικού θρίλερ και η Ουκρανία βρίσκεται σχεδόν εκεί όπου ξεκίνησε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα