Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι ελληνικές εξαγωγές «σπάνε» ρεκόρ: Συνέντευξη με Συμεών Διαμαντίδη πρόεδρο ΣΕΒΕ (video)

Οι ελληνικές εξαγωγές «σπάνε» ρεκόρ: Συνέντευξη με Συμεών Διαμαντίδη πρόεδρο ΣΕΒΕ (video)

Ο Συμεών Διαμαντίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), μιλά στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr για όλα όσα αφορούν τις εξαγωγές, την πορεία που έχουν κάνει μέχρι σήμερα και τις αξιόλογες προοπτικές, αναφέροντας το σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου στις εξαγωγικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει, το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με τις εξαγωγές να φτάνουν στα επίπεδα ρεκόρ των 100 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ. Για την επόμενη μέρα, ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του λέγοντας: «Αν όλα γίνουν όπως πρέπει, στο τέλος της τετραετίας οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα 120 δισ. ευρώ και η χώρα μας θα εξάγει το 60% του ΑΕΠ».

Βασικός εξαγωγικός πυρήνας της Ελλάδας είναι η Ευρώπη, ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκλειδώνουν διαρκώς νέες αγορές, με επιτυχημένες ενέργειες σε όλο τον κόσμο από την Αμερική και τον Καναδά μέχρι τις Χώρες της Αφρικής, την Ινδία και την Άπω Ανατολή.

Όλο και περισσότερο οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως είναι διαφορετικό να πουλάς σε 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους απ’ ότι σε 9 εκατομμύρια.

Με πρωταγωνιστή τα τρόφιμα και τον πρωτογενή τομέα, η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα από αξιόλογα προϊόντα που μπορούν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, όπως φάρμακα, χημικά προϊόντα, αλουμίνιο κι άλλα.

Πολλά κι ενδιαφέροντα ακόμα θέματα αναλύει στη συνέντευξή του ο κ. Διαμαντίδης, όπως την αναγκαιότητα των υποδομών και τις συνέργειες στις εξαγωγικές προσπάθειες, καθώς και το Μακεδονικό Σήμα, μια πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ που δίνει ώθηση στις εξαγωγές επιχειρήσεων από τη Μακεδονία.

Μέσα από το παράδειγμα της οικογενειακής του εταιρείας Δίοπας που εξειδικεύεται στην παραγωγή κι εμπορία διχτυών και με την ιδιότητα του προέδρου στο ΣΕΒΕ, ο κ. Διαμαντίδης δίνει πολλές ακόμη χρήσιμες συμβουλές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Videos Τελευταίες ειδήσεις