Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνέντευξη Π. Παπασταματίου – Τα υπέρ και τα κατά σε επενδύσεις αιολικής ενέργειας

Συνέντευξη Π. Παπασταματίου – Τα υπέρ και τα κατά σε επενδύσεις αιολικής ενέργειας

Τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, τις προοπτικές που έχει η κατασκευή πάρκων με ανεμογεννήτριες, τους πιθανούς κινδύνους που «εγκυμονούν» για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αλλά και τη συσχέτιση των πάρκων με τον τουρισμό αναλύει στη Μαίρη Παπακωνσταντίνου και το newsit.gr ο Παναγιώτης Παπασταματίου, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Όπως εξηγεί ο κ. Παπασταματίου η αιολική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξυπηρετούν πλήρως τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: Την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία.   Ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η μείωση των λογαριασμών ρεύματος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2017, χάρη στην λειτουργία των υφιστάμενων πάρκων, οι καταναλωτές στο σύνολό τους πλήρωσαν 52 εκατ. ευρώ λιγότερα για ρεύμα.

Επιπλέον, η κατασκευή και λειτουργία συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κυρίως στην Περιφέρεια, εκεί όπου κατασκευάζονται μεγάλα πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Για τις αντιδράσεις που προκύπτουν σε κάθε νέο έργο, ο κ. Παπασταματίου επισημαίνει ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων, της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και των Θεσμικών Οργάνων να κάνουν διάλογο και να ενημερώνουν τους πολίτες. Στη συνέχεια διαβεβαιώνει ότι δεν προκύπτουν κίνδυνοι από την κατασκευή πάρκων με ανεμογεννήτριες κι εξηγεί τους λόγους.

Τέλος στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν τα αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες ως τουριστική ατραξιόν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού με 57 ανεμογεννήτριες, το οποίο αποτελεί μετά τη Γέφυρα, το πιο πολυφωτογραφημένο θέμα της περιοχής των Πατρών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Videos Τελευταίες ειδήσεις