Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

18 Άνω: Ανοιχτή συζήτηση για την επικείμενη ενοποίηση των φορέων Απεξάρτησης

18 Άνω: Ανοιχτή συζήτηση για την επικείμενη ενοποίηση των φορέων Απεξάρτησης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την Παρασκευή 24/11/2023 στις 12:00 στην ΕΣΗΕΑ επιστήμονες, εργαζόμενοι και συλλογικότητες καλούν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τις αλλαγές στο πεδίο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Απεξάρτησης.

Αντίθετοι είναι οι εργαζόμενοι όλων των φορέων της Απεξάρτησης στις εξαγγελίες του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων κ. Βαρτζόπουλου για τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).

Αυτές, όπως λένε, «δημιουργούν ένα θολό τοπίο για το μέλλον των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων φορέων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Θεραπείας του ν.4139/2013».

«Οι αλλαγές σχεδιάζονται ερήμην των εκπροσώπων των μέχρι σήμερα αναγνωρισμένων φορέων Πρόληψης και Θεραπείας, ερήμην των συλλόγων εργαζομένων και των συλλόγων οικογένειας που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, των ανθρώπων που λαμβάνουν υπηρεσίες Πρόληψης και Θεραπείας, ερήμην της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας», όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι των φορέων απεξάρτησης.

Προσθέτουν δε, πως οι επιχειρούμενες αλλαγές βάλλουν το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Πρόληψης και Απεξάρτησης, το θεραπευτικό πλουραλισμό και την ποικιλομορφία των υπηρεσιών Πρόληψης και Απεξάρτησης, τη δυνατότητα του/της εξαρτημένου/ης να επιλέξει την υπηρεσία που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του/της, επιλογή καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της Απεξάρτησης.

«Το σχέδιο νόμου καταργεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα δίκτυο υπηρεσιών Πρόληψης και Θεραπείας που χτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια με αγώνα των εργαζόμενων στο πεδίο, με πόρους του Ελληνικού λαού, ένα δίκτυο υπηρεσιών που απέδωσε απεξαρτημένους χρήστες ουσιών στην Ελληνική Κοινωνία και χαίρει αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», όπως λένε και προσθέτουν:

«Απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό και τη ζοφερή πραγματικότητα που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, επιστήμονες, εργαζόμενοι και συλλογικότητες του πεδίου της Πρόληψης των Εξαρτήσεων και της Απεξάρτησης καλούμε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 24/112023 και ώρα 12:00 στην ΕΣΗΕΑ για την ανακοίνωση διενέργειας “Ανοικτού Συνεδρίου για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Απεξάρτηση”. Ενός συνεδρίου οργανωμένου από τη βάση, ενός συνεδρίου όλων των εργαζόμενων του πεδίου από όλους τους φορείς Πρόληψης και Απεξάρτησης», καταλήγουν.

Πηγή: iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις