Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

COVID-19: Μάσκες και αποστάσεις ΔΕΝ σώζουν από τη διάδοση των μικρών σταγονιδίων – Τι αποκάλυψε νέα έρευνα!

κορονοϊός

Να φοράτε μάσκα, να κρατάτε αποστάσεις από τους γύρω σας και να αποφεύγετε τον συνωστισμό είναι οι συνηθισμένες συστάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο, οι επιστημονικές βάσεις στις οποίες βασίζονται αυτές οι συστάσεις είναι ξεπερασμένες και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα επιστημονική γνώση.

Για να το αλλάξουν αυτό, πολλές ερευνητικές ομάδες από το πεδίο της μηχανικής των ρευστών (fluid dynamics) ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέπτυξαν ένα νέο, βελτιωμένο μοντέλο διάδοσης μολυσματικών σταγονιδίων.

Έχει αποδειχθεί ότι είναι λογικό να φοράμε μάσκες και να διατηρούμε αποστάσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ακόμη και με μάσκα, τα μολυσματικά σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν σε αρκετά μέτρα απόσταση και να παραμείνουν στον αέρα περισσότερο από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως.

Από την άποψη της μηχανικής των ρευστών, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Τελικά, έχουμε να κάνουμε με τη λεγόμενη ροή πολλαπλών φάσεων: Τα ίδια τα σωματίδια είναι υγρά, αλλά κινούνται σε νέφος αερολυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις