Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Candida Auris: «Δεν είναι μικρόβιο της κοινότητας» τονίζει ο Θεοκλής Ζαούτης

Candida Auris: «Δεν είναι μικρόβιο της κοινότητας» τονίζει ο Θεοκλής Ζαούτης
Φωτογραφία αρχείου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης σχετικά με το μικρόβιο Candida Auris, που -σύμφωνα με τον Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο και Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Σύψα- θα μας απασχολήσει έντονα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Αυτό το μικρόβιο είναι ένα από τα πολυανθεκτικά και αποτελεί ένα μικρόβιο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που εμφανίζονται σε άτομα με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς σε ΜΕΘ», είπε ο κ. Ζαούτης και τόνισε πως δεν είναι μικρόβιο της κοινότητας: «Στην πανδημία αυξήθηκαν παγκοσμίως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτό είναι ένα, από τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Δεν είναι μικρόβιο της κοινότητας. Υπάρχει μόνο σε νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως πράγματι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξήθηκαν παγκοσμίως με αφορμή την πανδημία.

Αποτελεί «στόχο», ωστόσο, όπως είπε η μείωσή τους από την πλευρά του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης: «Έχουμε στόχο τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και υπάρχει εθνική στρατηγική προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντιμετωπίζουμε ως «κύριο στόχο» τώρα που μπαίνουμε σε άλλη φάση μετά την πανδημία», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στον Candida auris, έναν μύκητα που όταν προσβάλει τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού και σηψαιμία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά παράλληλα και όλα τα περιστατικά ηπατίτιδας στη χώρα μας, ενώ για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό δίκτυο επιτήρησης.

Με την παράλληλη ιδιότητα του παιδίατρου δε, διεμήνυσε στους γονείς να μην ανησυχούν, καθώς όπως τόνισε ο αριθμός των περιστατικών της μυστηριώδους επιθετικής ηπατίτιδας που πλήττει παιδιά παγκοσμίως είναι πολύ μικρός.

«Αυτή την στιγμή έχει στηθεί ένα δίκτυο επιτήρησης, μαζί με όλους τους παιδίατρους και τα νοσοκομεία, σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε σε ετοιμότητα και να συγκεντρώσουμε επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουμε εργαστηριακό έλεγχο. Αυτή την στιγμή η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει την αιτιολογία της ηπατίτιδας αυτής», κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις