Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Focal One: Εστιακή Θεραπεία για τον Καρκίνο του προστάτη

Focal One: Εστιακή Θεραπεία για τον Καρκίνο του προστάτη

Συνέντευξη με τον Δρ. Γεώργιο Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγο, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντή Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Το δίπολο ριζικής προστατεκτομής κι ακτινοβολίας, με τις δυνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς που αυτός συνεπάγεται, δεν αποτελεί πλέον μονόδρομο για ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών καρκίνου του προστάτη. Η εστιακή θεραπεία, όπως ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης (HIFU), παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης καρκίνων με χαμηλό προς ενδιάμεσο κίνδυνο, κυρίως, μικρών όγκων που περιορίζονται σε μια περιοχή του προστάτη, χωρίς να απειληθεί η εγκράτεια και η στυτική λειτουργία των ασθενών.

Σε μια πρωτιά για ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια την εστιακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη με εξαιρετική επιτυχία, χάρη στην προμήθεια του Ρομποτικού Συστήματος Focal One® HIFU (Ηigh-intensity Focused Ultrasound). Πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτομιών προσεγγίσεων και Διευθυντής του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της εστιακής θεραπείας και τις δυνατότητες του συστήματος Focal One:

Τι είναι η εστιακή θεραπεία;

Ο καρκίνος του προστάτη κατηγοριοποιείται με βάση την επικινδυνότητά του. Ο πολύ χαμηλού κινδύνου καρκίνος δεν πρόκειται για απειλήσει τη ζωή του ασθενούς για 10 με 15 χρόνια κι ως εκ τούτου, συνιστάται η ενεργή παρακολούθησή του. Αντίστοιχα, ο μέτριας επιθετικότητας κι ο υψηλού κινδύνου κι απειλητικός για τη ζωή καρκίνος αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με ριζική αφαίρεση του προστάτη αδένα (προστατεκτομή), η οποία πλέον γίνεται ρομποτικά για όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματισμό της περιοχής, και ακτινοβολία. Το ερώτημα που απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα ήταν πόσο δραστικά αντιμετωπίζουμε τους χαμηλού προς ενδιάμεσου κινδύνου καρκίνους, που επίσης δεν απειλούν άμεσα τη ζωή του ασθενούς; Η ριζική αντιμετώπιση (προστατεκτομή) εγκυμονεί σχετικούς κινδύνους αναφορικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών (ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία). Η απάντηση ήρθε με τη μορφή της εστιακής θεραπείας με HIFU, η οποία απευθύνεται σε άνδρες των οποίων ο καρκίνος είναι εντοπισμένος, δηλαδή δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τα τοιχώματα του προστάτη. Επί της ουσίας, το HIFU χρησιμοποιείται για να νεκρώσει με θερμότητα τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει τις γύρω δομές που ελέγχουν την εγκράτεια και τη στυτική λειτουργία ενός άνδρα.

Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για την τεχνολογία Focal One; Τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο πρωτοποριακή;

Το Focal One είναι το νεότερης γενιάς σύστημα εστιασμένου υπέρηχου υψηλής έντασης (HIFU), το οποίο συνδυάζει εικόνες μαγνητικού συντονισμού υψηλής ανάλυσης με αποτελέσματα βιοψίας και εικόνες υπερήχων σε πραγματικό χρόνο — μια μοναδική συνεργασία μεταξύ ακτινολογίας, ιστοπαθολογίας και ουρολογίας. Αξιοποιώντας τα δεδομένα από Fusion βιοψία (δηλαδή βιοψία που έχει γίνει εστιασμένα σε σημεία που έχει υποδείξει η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη), το σύστημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που κατευθύνονται στον καρκινικό ιστό μέσω ενός ανιχνευτή υπερήχων που εισάγεται στο ορθό. Τα κύματα αυτά θερμαίνουν τον στοχευόμενο ιστό στους 85 βαθμούς και τον καταστρέφουν, αφήνοντας άθικτες τις γύρω δομές, που περιλαμβάνουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μυϊκό ιστό, όλα ζωτικής σημασίας για την εγκράτεια των ούρων και τη στυτική λειτουργία. Με το Focal One, ο ουρολόγος μπορεί να προσαρμόσει τη διαδικασία για κάθε ασθενή.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η εστιακή θεραπεία;

Μέχρι στιγμής, η εστιακή θεραπεία εφαρμόζεται σε τρεις κατηγορίες ασθενών:

  • Ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, που δεν απειλείται η ζωή τους από τον εντοπισμένο καρκίνο στον προστάτη.
  • Ασθενείς που αδυνατούν να υποβληθούν στην πολύωρη νάρκωση που απαιτείται για τη ρομποτική προστατεκτομή. Με το Focal One, ο χρόνος νάρκωσης είναι σημαντικά μικρότερος και σε πιο εύκολη θέση για τον ασθενή, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για επισκληρίδια ή ραχιαία αναισθησία.
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία στο παρελθόν και τώρα παρουσιάζουν υποτροπή του καρκίνου στον προστάτη. Καθώς η ριζική προστατεκτομή ενέχει υψηλότατο κίνδυνο επιπλοκών σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία, το Focal One αποτελεί ιδανική επιλογή.

Τι είδους αποτελέσματα έχετε δει με αυτήν την τεχνολογία μέχρι τώρα;

Από το Δεκέμβριο του 2018, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του Focal One στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση είχαν απόλυτη επιτυχία και εξέλιξη. Στην πλειονότητά τους, είναι ασθενείς με υποτροπή προστατικού καρκίνου έπειτα από ακτινοβολία ή άλλα προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, κ.λπ.), καθώς επίσης κι ασθενείς με περιορισμένη νόσο και ηλικία άνω των 70 ετών. Η επέμβαση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και οι ασθενείς πήραν εξιτήριο για το σπίτι τους την επόμενη ημέρα. Μετά την επέμβαση, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία που είναι η ιδανική εξέταση για την απεικόνιση του προστάτη, ανέδειξε άμεσα την εξάλειψη του καρκίνου, ενώ μετά το πέρας ενός διμήνου οι ασθενείς είχαν σχεδόν μηδενικό PSA. Αντίστοιχα ενθαρρυντικά αποτελέσματα διαπιστώνονται διεθνώς και δημοσιεύονται σε μελέτες, υποδεικνύοντας ότι σύντομα η εστιακή θεραπεία θα αποτελεί την θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του χαμηλού κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις