Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Healthflix και «Σύμβουλος Υγείας»: Δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη

Healthflix και «Σύμβουλος Υγείας»: Δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές στην υπηρεσία του πολίτη

Δύο νέα ψηφιακά εργαλεία θα θέσει στη διάθεση των πολιτών το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας. Οι εφαρμογές “Σύμβουλος Υγείας” και Healthflix αναμένεται να προσφέρουν στοχευμένη προσέγγιση και καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Όπως ανέφερε από το βήμα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσα από έρευνες που έχει «τρέξει» το υπουργείο, διαπιστώνεται μία δυσκολία αξιολόγησης των πληροφοριών αναφορικά με την υγεία και τη σωστή χρήση τους από τους πολίτες για την προαγωγή της υγείας τους.

«Σε 8 κύματα ερευνών που έχουμε τρέξει με τα ερωτηματολόγια του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό έναντι της Covid, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, δηλαδή επίπεδο Δημοτικού σχολείου, αλλά και εκείνοι με το υψηλότατο, δηλαδή μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έχουν υψηλότερη εμπιστοσύνη στο γιατρό και ακολουθούν ευκολότερα τις οδηγίες του.
Οι άνθρωποι με χαμηλότερη εκπαίδευση δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην λεγόμενη αυθεντία, δηλαδή στο γιατρό, ενώ τα άτομα με υψηλότατο εκπαιδευτικό επίπεδο έχουν τις ικανότητες να κρίνουν τις πηγές πληροφόρησης και έτσι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε η κα Αγαπηδάκη.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ναι μεν το εκπαιδευτικό επίπεδο επηρεάζει την εγγραμματοσύνη υγείας, ωστόσο, δεν είναι ταυτόσημα, καθώς ακόμα και άτομα με υψηλότατο εκπαιδευτικό επίπεδο αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να αξιολογήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, το υπουργείο Υγείας σχεδίασε μια ψηφιακή δράση, το «Σύμβουλο Υγείας» ή αλλιώς Myhealthdata app, ο οποίος ουσιαστικά θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κανείς και θα διαμορφώνει το ατομικό προφίλ υγείας, σε σχέση με παράγοντες κινδύνου και με τον υπόλοιπο πληθυσμό αντίστοιχης ηλικίας στη χώρα. Παράλληλα, θα καθοδηγεί για το ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος με βάση την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου που έχει, ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής του καθώς και για το ποια προγράμματα υπάρχουν έτσι ώστε οι απαιτούμενες εξετάσεις για να γίνουν δωρεάν. Τέλος, θα ενημερώνει τον πολίτη σχετικά με τα εμβόλια που θα πρέπει να του έχουν χορηγηθεί και πώς μπορούν να γίνουν δωρεάν και θα τον βοηθά να τα προγραμματίσει.

«Έναν αντίστοιχο μηχανισμό προσπαθούμε να αναπτύξουμε και για ένα σύστημα υπενθύμισης λήψης αγωγής, μέσω αυτής της εφαρμογής. Η εφαρμογή θα συμπληρώσει σε δύο επίπεδα, εγγραμματοσύνης υγείας και ενδυνάμωσης, την αλληλεπίδραση που έχει ο καθένας μας με το σύστημα Υγείας», τόνισε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Η κα Αγαπηδάκη ανακοίνωσε και το σχεδιασμό άλλης μιας πολύ μεγάλης παρέμβασης, στο κομμάτι της εγγραμματοσύνης:

«Πρόκειται για το Healthflix. Έχει πολλές ομοιότητες με αυτά στα οποία έχετε ήδη εμπειρία από το αντίστοιχο Ertflix ή το Netflix, και θα αφορά όχι μόνο σε βίντεο και προγράμματα για το πως μπορεί κανείς να βελτιώσει τις συμπεριφορές υγείας κλπ αλλά και για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση και άλλα διαθέσιμα εργαλεία τα οποία ο πολίτης δεν χρησιμοποιεί».

Σχολιάζοντας τις νέες δράσεις του υπουργείου Υγείας, η Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «ΡευΜΑζην», Κατερίνα Κουτσογιάννη, τόνισε ότι «γίνονται βήματα με σύγχρονη ματιά», υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις