Τετάρτη, 6 Νοε.
15oC Αθήνα

Kρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ίμπιζα – Συναγερμός στο κοσμοπολίτικο νησί

Kρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ίμπιζα – Συναγερμός στο κοσμοπολίτικο νησί

Καμπανάκι για τους ταξιδιώτες στην Ισπανία! Συρροή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού καταγράφονται στο διάσημο τουριστικό θέρετρο της Ίμπιζα.

Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό που φέρουν τα κουνούπια Aedes, όπως το ασιατικό κουνούπι-τίγρης. Οι ισπανικές αρχές προειδοποιούν όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ίμπιζα (Εϊβίσα ή Ιμπίθα), ότι στο κοσμοπολίτικο νησί υπήρξε συρροή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2022 μολύνθηκαν έξι τουρίστες από τη Γερμανία, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα εφέτος, μόλις αρχίσει η νέα τουριστική σεζόν.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μία 27χρονη Γερμανίδα. Η νεαρή γυναίκα ταξίδεψε τον περασμένο Αύγουστο στο τρίτο σε μέγεθος νησί των Βαλεαρίδων, μαζί με τον σύντροφό της και την 13 μηνών κορούλα τους.

Η οικογένεια άρχισε να έχει συμπτώματα λίγο μετά την επιστροφή στην πατρίδα της. Τα συμπτώματα συμπεριλάμβαναν πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και δερματικό εξάνθημα.

Ένα άλλο κρούσμα ήταν μία 37χρονη που ταξίδεψε στην Ίμπιζα τον Οκτώβριο του 2022. Η γυναίκα αυτή επίσης συνοδευόταν από την οικογένειά της. Αυτή η οικογένεια άρχισε να έχει συμπτώματα στη διάρκεια των διακοπών της.

Προς το παρόν, ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από δάγκειο πυρετό στην Ίμπιζα είναι χαμηλός, σύμφωνα με τις Αρχές. Από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο, όμως, που είναι η νέα τουριστική σεζόν, ο κίνδυνος αναβαθμίζεται σε «μέτριος».

Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας, ένας από τους πιθανούς ξενιστές του δάγκειου πυρετού είναι το κουνούπι Aedes albopictus. Το κουνούπι αυτό στην χώρα μας είναι γνωστό ως ασιατικό κουνούπι τίγρης.

Το κουνούπι αυτό ενδημεί στην περιοχή, στην δυτική Μεσόγειο και στις Βαλεαρίδες νήσους, ήδη από το 2014. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ορισμένες περιοχές στο εσωτερικό και στα βόρεια της Ισπανίας.

Οι Αρχές επισημαίνουν επίσης ότι ο δάγκειος πυρετός πιθανώς έφτασε στην Ίμπιζα από ένα άτομο που είχε ταξιδεύσει στο Μεξικό. Το πρόσωπο αυτό νόσησε με δάγκειο πυρετό την ίδια εποχή με την 27χρονη Γερμανίδα.

Τι είναι ο δάγκειος πυρετός

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο δάγκειος πυρετός είναι ιογενής νόσος που μεταδίδεται από από τα κουνούπια Aedes. Είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο καταγράφονται δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, ιδίως σε παιδιά.

Είναι επίσης μία από τις πιο κοινές νόσους που μεταδίδονται με διαβιβαστές σε ταξιδιώτες σε τροπικές-υποτροπικές χώρες. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημιαστικές περιοχές σε:

Αφρική
Αμερικανική ήπειρο
Καραϊβική
Νοτιοανατολική Ασία
Δυτικό Ειρηνικό
Ανατολική Μεσόγειο

Ενδημεί επίσης σε πολλές «Ευρωπαϊκές Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη». Στην Ευρώπη καταγράφονται συχνά εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές χώρες.

Τα συμπτώματα

Το 40-80% των λοιμώξεων από ιό Δάγκειου πυρετού είναι ασυμπτωματικές. Όταν αναπτύσσονται συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι:

Αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού
Έντονη κεφαλαλγία
Πόνος πίσω από τα μάτια (οπισθοβολβικός)
Μυαλγία και αρθραλγία
Χαρακτηριστικό εξάνθημα
Ναυτία/έμετος
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Μικρής βαρύτητας αιμορραγίες

Σε σπάνιες περιπτώσεις (σε κάτω από το 5% των κρουσμάτων) οι ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρό δάγκειο πυρετό, που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Τα πιο σοβαρά περιστατικά παρατηρούνται σε παιδιά και εφήβους.

Η θεραπεία είναι υποστηρικτική (π.χ. χορηγούνται στον ασθενή πολλά υγρά). Δεν πρέπει όμως να χορηγηθούν στους ασθενείς μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ούτε ασπιρίνη).

Οι ασθενείς μπορεί να μεταδώσουν τον υπαίτιο ιό που προκαλεί δάγκειο πυρετό στα κουνούπια που θα τους τσιμπήσουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μολύνει και άλλα άτομα.

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις