Σάββατο, 24 Φεβ.
14oC Αθήνα

Ακμή ενηλίκων: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Ακμή ενηλίκων: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της

Η ακμή, ειδικά όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μας, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για το δέρμα αλλά για τη διάθεσή μας.

Σπυράκια κόκκινα και λευκά, μαύρα στίγματα, ερεθισμός, «ανώμαλο» δέρμα… Όποια κι αν είναι η ηλικία μας, μία έξαρση ακμής επηρεάζει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή μας και δυστυχώς δεν «κρύβεται» ούτε με το πιο ακριβό make up!

Εάν έχετε βαρεθεί να ψάχνετε πώς θα καλύψετε τα σπυράκια, εάν σας χαλάνε τη διάθεση και σας κάνουν να νιώθετε άβολα στην καθημερινότητά σας, τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες για την ακμή είναι πιο απλές και ανώδυνες από ποτέ και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Η ακμή δεν κοιτάζει ηλικία!

Η ακμή είναι ίσως η πιο κοινή δερματική πάθηση και δυστυχώς δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους! Σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Κλίβελαντ, προσβάλλει σχεδόν το 80% του πληθυσμού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, περίπου το 50% των γυναικών στη δεκαετία των 20 και το 25% των γυναικών στη δεκαετία των 40 εμφανίζουν ορμονική ακμή.

«Παρότι την έχουμε συνδέσει με την εφηβεία, η ακμή είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ενήλικες, γυναίκες και άντρες. Κάποιοι, μάλιστα, μπορεί να αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά στη ζωή τους πρόβλημα ακμής, κάτι που εντείνει ακόμη περισσότερο την δυσφορία τους γι’ αυτή την κατάσταση», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

«Γιατί έβγαλα πάλι σπυράκια;»

Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει στην καθημερινότητά σας… Πριν από μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, θα «πεταχτεί» ένα σπυράκι! Εάν έχετε καθυστέρηση, να το πάλι το σπυράκι! Μπαίνετε στην εμμηνόπαυση και τα νεύρα σας είναι στα κόκκινα; Το ίδιο και τα σπυράκια!

Αυτό που πιθανότατα βιώνετε, επιβεβαιώνει τα ευρήματα των ειδικών σχετικά με τα αίτια της ακμής. Οι ορμόνες και ειδικά οι διακυμάνσεις τους κατά τον εμμηνορροïκό κύκλο, την εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση καθώς και το άγχος έχουν βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην έξαρση της ακμής, ενώ ορισμένα φάρμακα και νοσήματα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή της σε ενήλικες.

Υπάρχει λύση;

Ναι, υπάρχει θεραπεία για την ακμή και μάλιστα όχι μόνο μία αλλά περισσότερες, οι οποίες είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά μπορούν να «καθαρίσουν» το δέρμα, να εξαλείψουν τα παθογόνα βακτήρια, ακόμη και να σβήσουν παλιές ουλές! Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως ισχύει, αρκεί να εμπιστευτείτε τον δερματολόγο!

Προτού, βέβαια, φτάσουμε στη θεραπεία προηγείται η διάγνωση. «Η διάγνωση της ακμής είναι κυρίως κλινική. Ο έμπειρος δερματολόγος εξετάζοντας το δέρμα μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση των στοιχειωδών βλαβών της ακμής, είτε αυτές είναι μικρές κύστες, φαγέσωρες κλειστοί ή ανοιχτοί, είτε είναι βλατίδες, κόκκινα και φλεγμονώδη στοιχεία που αποτελούν την ενεργό ακμή. Το επόμενο βήμα μετά τη διάγνωση είναι η κατάρτιση ενός θεραπευτικού πλάνου που επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο της ακμής», τονίζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Θεραπείες για ακμή: Τι να περιμένετε

Εάν αποφασίσατε να απαλλαγείτε από τα σπυράκια και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, οι παρακάτω θεραπείες δεν είναι απλά αποτελεσματικές αλλά είναι αυτό που χρειάζεστε για να δείτε ένα πιο «καθαρό» και λαμπερό πρόσωπο στον καθρέφτη σας τις φετινές γιορτές!

Δερματολογικός καθαρισμός προσώπου & HydraBeauty

Ο βαθύς καθαρισμός είναι η σταθερή αξία για τη θεραπεία της ακμής, αφού τα αποτελέσματά του είναι εμφανή από τις πρώτες μέρες μετά την επίσκεψη στο δερματολογικό ιατρείο. Είναι ιδανική επιλογή εάν σας ταλαιπωρούν μαύρα στίγματα και λευκοί, κλειστοί φαγέσωρες, αλλά και για την ενεργό ακμή, δηλαδή τα κόκκινα σπυράκια με πύον.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και προσφέρει στο δέρμα σας βαθύ καθαρισμό των πόρων από το σμήγμα, τα νεκρά κύτταρα και τα κατάλοιπα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών.

Κι αν θέλετε εκτός από καθαρισμό να προσφέρετε στο δέρμα σας ενυδάτωση και ανανέωση, επιλέξτε το HydraBeauty. Πρόκειται για μία «πολυθεραπεία» σε οχτώ βήματα που συνδυάζει υδροδερμοαπόξεση, ραδιοσυχνότητες, φωτοδυναμική θεραπεία και άλλες τεχνολογίες για να επιτύχει βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση, αναζοωγόνηση και σύσφιξη του δέρματος!

Φωτοδυναμική θεραπεία

Πιθανότατα έχετε διαπιστώσει ήδη στην πράξη ότι ο ήλιος βοηθάει να μειωθούν τα σπυράκια στο πρόσωπό σας. Στη δύναμη του φωτός βασίζεται και η φωτοδυναμική, μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ενεργό ακμή. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι κατά της ακμής δύο διαφορετικά κύματα φωτός, το μπλε που αποστειρώνει το δέρμα από το βακτήριο της ακμής και το κόκκινο που ενεργοποιεί την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Ακόμη και μετά από μία μόνο συνεδρία το δέρμα σας αρχίζει να θεραπεύεται και περιορίζονται σημαντικά τα καινούργια σπυράκια και οι φλεγμονές. Το όνειρο για καθαρό δέρμα τις γιορτές έρχεται πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα!

Χημικά peeling

Σκέφτεστε καμιά φορά όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη ότι θα θέλατε «καινούργιο» δέρμα; Αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν τα χημικά peeling που μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, να εφαρμοστούν παράλληλα με τον καθαρισμό και τη φωτοδυναμική θεραπεία! Τα peeling αυτά δρουν συμπληρωματικά στις παραπάνω θεραπείες, αφαιρώντας με ήπιο τρόπο την ταλαιπωρημένη εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από μερικές ημέρες και είναι εντυπωσιακό, καθώς βελτιώνουν την εικόνα της επιδερμίδας και συμβάλλουν στην «ανάδυση» ενός πιο φρέσκου και υγιούς δέρματος.

Φαρμακευτική θεραπεία ακμής

«Η θεραπεία της ακμής με φάρμακα διαρκεί πολλούς μήνες και έχει πολλές παρενέργειες», εξηγεί η Δρ. Τσιατούρα. «Η φωτοδυναμική θεραπεία, ο καθαρισμός και τα χημικά peeling είναι ιδανικές επιλογές για όσους θέλουν να αποφύγουν τη φαρμακευτική αγωγή ή για όσους δεν μπορούν να τη λάβουν εξαιτίας χρόνιων παθήσεων ή επειδή λαμβάνουν ήδη άλλα φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία, χωρίς περιορισμούς και παρενέργειες».

Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα

Αναρωτιέστε εάν προλαβαίνετε να δείτε διαφορά στην ποιότητα του δέρματος και την ένταση των βλαβών της ακμής μέχρι τις γιορτές; «Συνήθως από τη δεύτερη εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας σταματούν οι νέες φλεγμονές και ερεθισμοί και το δέρμα είναι ήδη πιο καθαρό και πιο ήρεμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δείτε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι να ακολουθήσετε τη θεραπεία για το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που θα θέσει ο γιατρός, που είναι περίπου 3 με 4 μήνες και φυσικά να ακολουθήσει συντήρηση με τις κατάλληλες θεραπείες», καταλήγει η Δρ. Τσιατούρα.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις