Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αν Μακλάρεν: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη διάσημη βιολόγο

Αν Μακλάρεν: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη διάσημη βιολόγο

Το Google τιμάει σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, με ένα Doodle τα 94α γενέθλια της Βρετανής βιολόγου Αν Μακλάρεν.

Η Αν Μακλάρεν είναι το τιμώμενο πρόσωπο σήμερα για τη Google, καθώς το Google Doodle είναι αφιερωμένο στη διάσημη βιολόγο. H Αν ΜακΛάρεν γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Απριλίου 1927 και έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 2007.

Η Αν Μακλάρεν, βιολόγος από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την έρευνά της στην Εμβρυολογία βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να γίνουν γονείς. Η δουλειά της βοήθησε την καθοδήγηση In Vitro Fertilization with Embryo Transfe (IVF).

Η Αν Μακλάρεν θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές βιολόγους του 20ού αιώνα. 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, όπου έζησε μέχρι τον πόλεμο, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στα κτήματά τους στο Bodnant της Βόρειας Ουαλίας. Σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Lady Margaret Hall της Οξφόρδης και αργότερα απέκτησε μεταπτυχιακό.

Με πτυχίο ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου μεταξύ των καθηγητών της ήταν o νομπελίστας βιολόγος Πίτερ Μένταγουορ, ο οποίος την προσανατόλισε στην έρευνα της αναπαραγωγικής βιολογίας.

Τη δεκαετία του ’50 η Αν ΜακΛάρεν άρχισε να πειραματίζεται με ποντίκια για να κατανοήσει τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), η Αν Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύτηκε από σοβαρή ηθική αντιπαράθεση πολλών επιστημόνων μαζί της. Στο πλαίσιο της επιστημονικής συζήτησης επάνω στο θέμα, η Αν Μακλάρεν ήταν η μοναδική γυναίκα ερευνήτρια στην διάσημη Επιτροπή Warnock (ιδρύσεως 1982), ένα κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονται με την πρόοδο της τεχνολογίας IVF και της εμβρυολογίας.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη θέσπιση του νόμου του 1990 για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία. Ήταν μια νομοθεσία που περιορίζει την in vitro καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων σε μόλις 14 ημέρες μετά τη δημιουργία εμβρύων.

Το 1991, η Αν Μακλάρεν διορίστηκε υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και αργότερα αντιπρόεδρος του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο, της Βασιλικής Εταιρείας, και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που κατείχε ποτέ αξίωμα στα 330 χρόνια ιστορίας του ιδρύματος.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις