Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αντιικά χάπια για τον κορονοϊό: Ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεσή τους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορονοϊός

Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, η διάθεση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό και θα γίνεται η παράδοσή τους κατ’ οίκον. Τα χάπια της Merck μπορούν να τα λάβουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ενώ δεν συνιστάται η χορήγηση τους στις εγκύους. 

Τα αντιικά χάπια της Merck θα χορηγούνται στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα μας. Όπως ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάψουλες της MSD Merck, είναι η πρώτη αντιιική θεραπεία κατά της Covid-19 και η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες.

Πώς λαμβάνεται το φάρμακο

Το φάρμακο διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg. Η χορηγούμενη δόση είναι στα 800 mg, δηλαδή τέσσερις κάψουλες δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) επί 5 ημέρες.

Είναι σημαντικό η λήψη του φαρμακευτικού σχήματος να γίνει εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού (COVID-19).

Σημειώνεται πως ακόμα κι αν ο ασθενής αρχίσει να αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η μολνουπιραβίρη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε ορισμένα άτομα.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί στις κλινικές μελέτες, σε περισσότερα από 1 στα 100 άτομα, περιλαμβάνουν: αίσθημα ζάλης και πονοκεφάλους.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι πιθανό να εμφανιστεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές σοβαρές παρενέργειες από το φάρμακο.

Σε ποιους δεν πρέπει να χορηγηθεί

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για ορισμένες κατηγορίες πολιτών/αρρώστων. Αυτοί είναι:

  • έγκυες γυναίκες, γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν
  • άτομα που είχαν κάποια στιγμή αλλεργική αντίδραση στη μολνουπιραβίρη ή σε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο

Η μολνουπιραβίρη στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τη γονιμότητα

Το αντιιικό φάρμακο δεν συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών, όσο διαρκεί η θεραπεία να λαμβάνεται αντισύλληψη, καθώς επίσης και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, ο θηλασμός δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση. Δεν είναι γνωστό εάν η δραστική ουσία περνά στο μητρικό γάλα.

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, είτε σε άνδρες είτε σε γυναίκες.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις