Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο: «Περιέχει θολές και πρόχειρες διατάξεις»

Αντικαπνιστικό νομοσχέδιο: «Περιέχει θολές και πρόχειρες διατάξεις»

Οκτώ σύλλογοι, αστικοί μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ομάδες πολιτών από όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, επισημαίνουν με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας, στον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά και με τις «Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού».

Πολύπλοκο και προβληματικό με αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις που καταλήγουν να είναι ανεφάρμοστες“, ” χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για τον αντικαπνιστικό νόμο, που σε λίγες μέρες ψηφίζεται στη Ελληνική Βουλή, οκτώ Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.

Όπως υποστηρίζουν, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όπως έχει διατυπωθεί στις επιμέρους διατάξεις του:  “..το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο πολίτης να μείνει για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστος μέσα από τη γνωστή διαδικασία της μετατόπισης ευθυνών σε μια θολή «αναρμοδιότητα». Χωρίς να αναφέρουμε τις πολύ πιθανές προσφυγές από όσους θεωρούν, αδικαιολόγητα, ότι έχουν συμφέρον από τη μη εφαρμογή του νόμου”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Αν και, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των οκτώ συλλόγων, αστικών μη-κερδοσκοπικών οργανισμών και οι ομάδες πολιτών, συμφωνούν ανεπιφύλακτα επί της αρχής με το νομοσχέδιο “το οποίο περιλαμβάνει ρηξικέλευθες διατάξεις (κατάργηση της εξαίρεσης των κέντρων διασκέδασης, απαγόρευση σε ορισμένους υπαίθριους χώρους, εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ.), τονίζουν ωστόσο, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η εφαρμογή και οι προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες “κινδυνεύουν να μείνουν ξανά κενό γράμμα”.

Δείτε αναλυτικά όλα τα σημεία που επισημαίνουν οι 8 Σύλλογοι, στο iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις