Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»: SOS από τους εργαζόμενους – Tελειώνουν τα φάρμακα για χημειοθεραπείες, προβλήματα στη σίτιση

Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά»: SOS από τους εργαζόμενους – Tελειώνουν τα φάρμακα για χημειοθεραπείες, προβλήματα στη σίτιση
Φωτογραφία Intime

Ο μεγαλύτερος… ασθενής της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ έχει καταλήξει να είναι το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», με τον Σύλλογο Εργαζομένων να καταγγέλλει τραγικές ελλείψεις, ότι ακυρώνονται ήδη χημειοθεραπείες αλλά και ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στο τμήμα τροφοδοσίας.

Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ γενικότερα οδηγεί τα υπερχρεωμένα δημόσια νοσοκομεία σε κατάρρευση, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ένα από αυτά είναι και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση, λόγω χρεών και μειωμένων προϋπολογισμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά με ανακοίνωση του εκπέμπει SOS για την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου καθώς όπως αναφέρει αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα την ώρα που οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ τον μήνα.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με την κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

«Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργία του».

Το θέμα της υποστελέχωσης του Φαρμακείου, είχε αναδείξει το iatropedia.gr με σειρά ρεπορτάζ τον περασμένο Ιανουάριο. Από την άλλη μεριά προβλήματα υπάρχουν και στη σίτιση των ασθενών.

«Δεν θα μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς»

Χρήματα δεν υπάρχουν, όμως, ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς.

«Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως», τονίζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Μεταξά» στην ανακοίνωσή τους και καταλήγουν.

«Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί».

Καταγγελίες για «ατασθαλίες» της Διοίκησης του «Μεταξά»

Οι εργαζόμενοι στο «Μεταξά» πάνε κι ακόμη παραπέρα. Όπως αναφέρουν, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες για ατασθαλίες της Διοίκησης του νοσοκομείου και για ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας αλλά και από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Τονίζουν δε πως υπάρχουν ακόμη και πορίσματα, ενώ οι αρχές εξακολουθούν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του Υπουργείου.

«Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε καταγγείλει, μαζί με εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία, την προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο», σημειώνουν.

Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι προσθέτουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, το οποίο, «ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις. Το άλλοθι μιας κακοδιαχείρισης από πλευράς Διοίκησης δεν αθωώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου και μιας διοίκησης νοσοκομείου που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ενώ αποτελεί ιερό δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς», τονίζουν οι εργαζόμενοι του «Μεταξά»

«Κόφτες» στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Τα δημόσια Νοσοκομεία ταλανίζονται από μειωμένους προϋπολογισμούς και κακή διαχείριση, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο φύλακας που μισθώνεται από εργολάβο στοιχίζει περισσότερα στο ελληνικό δημόσιο από τον γιατρό, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν εργολάβοι.

Συγκεκριμένα παραθέτει το εξής παράδειγμα: Ανέθεσαν σε εργολάβο το έργο της φύλαξης του νοσοκομείου με 10 φύλακες, για δύο μήνες. Το ποσό είναι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ. Είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Δηλαδή το μήνα οι 10 φύλακες κοστίζουν 35.800 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε ένας 3.500 ευρώ ο μήνας. Εάν, όπως λέει ο Μ. Γιαννάκος, το κράτος προσλάμβανε συμβασιούχους ή επικουρικούς θα του στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ)

«Τα νοσοκομεία σήμερα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ. Θηλιά στο λαιμό των προϋπολογισμών τους. Γίνεται όμως καλή διαχείρηση των λιγοστών χρημάτων που λαμβάνουν τα νοσοκομεία; Ασφαλώς και όχι. Παράδειγμα. Σταδιακά από τα νοσοκομεία απολύονται 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση και εγκαθίστανται εργολάβοι. Επίσης οι πρόσθετες ανάγκες των νοσοκομείων στις εν λόγω υπηρεσίες καλύπτονται με εργολάβους αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν συμβασιούχους.

Στα νοσοκομεία ο κάθε εργαζόμενος των εργολάβων στοιχίζει περισσότερο από τον γιατρό. Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Λαμβάνουν τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνται. Τα νοσοκομεία όμως πληρώνουν στους εργολάβους τα διπλά από ότι θα πλήρωναν εάν παρέμειναν ή προσλάμβαναν συμβασιούχους. Θέσαμε το ζήτημα αυτό στον Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό οικονομικών κο Πετραλιά. Ήδη ζήτησαν στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να λειτουργήσει με μόλις το 5% των δημόσιων δαπανών.

«Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%. Όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Η αναγέννηση του ΕΣΥ δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του Υπουργού υγείας που είναι αποδεδειγμένη, αλλά συνολικά από τη κυβέρνηση. Από τα λεφτά», καταλήγει.

Στις παραπάνω καταγγελίες, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Μεταξά» προσθέτουν πως παρόμοια είναι η κατάσταση στην προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως στην καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων.

«Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στο προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη», καταλήγουν.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις