Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Απαραίτητο το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β στα μικρά παιδιά

εμβόλιο - Sputnik V

Η νέα σχολική πραγματικότητα, με τα μέτρα ασφαλείας και την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους από τον κορονοϊό, έχει στρέψει την προσοχή των γονιών περισσότερο στην προμήθεια αντισηπτικών και στην εκπαίδευση των παιδιών τους στη σωστή χρήση της μάσκας.

Στην προσπάθειά τους, όμως, να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον κορωνοϊό, οι γονείς δεν πρέπει  να ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ευτυχώς ήδη υπάρχουν εμβόλια με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Δυστυχώς, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία τους, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών.

Το φθινόπωρο παραδοσιακά είναι η εποχή της προληπτικής επίσκεψης στον παιδίατρο για checkup και προληπτικό εμβολιασμό. Κατά την επίσκεψη αυτή, καλό θα ήταν οι γονείς να ενημεωθούν για τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα ύπουλης νόσου, της μηνιγγίτιδας Β και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Ειδικά τώρα που η πανδημία του κορωνοιού συνυπάρχει με τη γρίπη και τις εποχιακές ιώσεις, είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η προστασία των παιδιών από επικίνδυνα νοσήματα, από τα οποία μπορούν να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού.

Επικίνδυνη νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε μόλις 24 ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα για μηνιγγίτιδα Β. Ακολουθούν τα νήπια 1-4 ετών και μετά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Η μηνιγγίτιδα Β προκαλείται από τον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β. Το βακτήριο αυτό φέρει ένας στους 10 ενηλίκους ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει στον θάνατο. Στα αρχικά στάδιά της τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης. Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα». Πολύ γρήγορα όμως εμφανίζονται και άλλα, όπως αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία ή/και αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, αλλά δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις