Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Από τι προκαλούνται οι θρομβώσεις: Ειδικός εξηγεί στο newsit.gr

Από τι προκαλούνται οι θρομβώσεις: Ειδικός εξηγεί στο newsit.gr

Συνδέονται ή όχι τα περιστατικά θρομβώσεων με τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca; Τι είναι οι θρομβώσεις και πως εμφανίζονται; 

Ο Γιάννης Μπέλλος, αγγειοχειρουργός και αναπηρωτής διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στην κλινική ΥΓΕΙΑ, μιλώντας στο newsit.gr σημείωσε πως: «Ο επιπολασμός των θρομβώσεων στον γενικό πληθυσμό είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ετησίως. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις θρομβοφιλίας που ο παθών δεν γνωρίζει το πρόβλημα και το ανακαλύπτει ετεροχρονισμένα».

Όσον αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca, ο ίδιος μας είπε τα εξής:  «Αν δεν αναλυθούν τα περιστατικά των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το Astrazeneca και εμφάνισαν θρομβώσεις, τι είδους θρομβώσεις ήταν αυτές δηλαδή, τι έκταση είχαν, τι παράγοντες κινδύνου είχαν αυτοί οι άνθρωποι, το ιστορικό υγείας τους, αν είχαν ξαναπεράσει θρόμβωση στο παρελθόν κτλ είναι λάθος να στοχοποιείται το εμβόλιο. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα στοιχεία. Χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις». 

Όπως συνέχισε να μας εξηγεί ο ίδιος, οι παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο είναι οι εξής:

1) Νοσηλεία σε νοσοκομείο (τα ποσοστά θρόμβωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς αφορούν έως και το 60% όλων των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που καταγράφονται ανά έτος)

2) Χειρουργικές επεμβάσεις

Ειδικά μετά από πολύωρες και εργώδεις επεμβάσεις, νευροχειρουργικές, θωρακοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές κ.λπ.

3) Καρκίνος

Μελέτες έχουν αποδείξει πως ο κίνδυνος θρόμβωσης στους καρκινοπαθείς είναι 4-6,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους μη πάσχοντες.

4) Οικογενειακό ιστορικό

Ιστορικό θρομβώσεων σε συγγενείς πρώτου βαθμού μπορεί να υποκρύπτει γενετική προδιάθεση υπερπηκτικότητας (θρομβοφιλία).

5) Εγκυμοσύνη

Οι έγκυες παρουσιάζουν 6-10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες θρόμβωσης από τις μη έγκυες γυναίκες.

6) Λοίμωξη με covid-19

Σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό έχουν παρατηρηθεί αυξημένα ποσοστά θρομβώσεων. Εκτός της παρατεταμένης κατάκλισης στο κρεβάτι (στάση), φαίνεται πως ο κορονοϊός προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που, μεταξύ άλλων, προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις