Αυτά είναι τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Η αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ζούμε την καθημερινότητά μας, προκειμένου να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή της.

Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε μέρα με τη μέρα. Ο κίνδυνος μόλυνσης αλλάζει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και τις συνθήκες που επικρατούν. Το ποια μέρη και καταστάσεις πρέπει να αποφεύγουμε γίνονται πιο εμφανή με κάθε νέα επιστημονική μελέτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα πιο πιθανά μέρη για να κολλήσεις COVID-19 είναι εκείνα με πολύ κόσμο και ανεπαρκείς αποστάσεις και εξαερισμό.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, μια μελέτη διάρκειας τριών μηνών από την Otis Worldwide και το πανεπιστήμιο Purdue εξέτασε το πώς η ροή του αέρα σε εξωτερικές δραστηριότητες, όπως ψώνια, άσκηση, ασανσέρ κλπ επηρεάζει την πιθανότητα να μεταδοθεί ο κορονοϊός. Όταν εφαρμόζονται τα απλά μέτρα πρόληψης, όπως καλός αερισμός και χρήση μάσκας προσώπου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι δραστηριότητες είναι ασφαλέστερες. Πέρα από αυτό, το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κάθε δραστηριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Συγκρίναμε τον σχετικό κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό μέσα σε ένα ασανσέρ με άλλες κοινές δραστηριότητες σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα, όπως η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το 8ωρο σε περιβάλλον γραφείου», δήλωσαν οι δρ. Qingyan Chen, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και James G. Dwyer, καθηγητής μηχανολογίας στο Purdue. «Το ασανσέρ αποδείχτηκε μια δραστηριότητα χαμηλότερου κινδύνου έκθεσης, λόγω της μικρής διάρκειας μιας διαδρομής».

Άλλοι που συμμετείχαν στην μελέτη επεσήμαναν ότι τα απλά πρωτόκολλα υγείας μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες μόλυνσης, ακόμη και σε έναν μικρό, φαινομενικά περιορισμένο χώρο όπως το ασανσέρ: «Όσο τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορούμε να μειώσουν τους κινδύνους», δήλωσε μεταξύ άλλων η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Judy Marks στο CNBC.

«Φορέστε την μάσκα σας στο ασανσέρ και, πραγματικά, η ανάλυση και τα δεδομένα και η επιστήμη δείχνουν ότι έχετε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσετε σε σχέση με το να φάτε σε δημόσιο χώρο, ακόμα και σε εξωτερικό μέρος».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το iatropedia.gr, η μελέτη μπόρεσε επίσης να υπολογίσει ένα “επίπεδο κινδύνου έκθεσης” για άλλα μέρη και καταστάσεις με βάση την “ένταση”, τη “συχνότητα” και τη διάρκεια της έκθεσης.

Οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες σε κλίμακα από το 1 (το χαμηλότερο) έως το 9 (το υψηλότερο)

 • Πολυκοσμία σε κλειστούς χώρους (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, συναυλίες κ.λπ.) – Επίπεδο κινδύνου: 8 έως 9
 • Άλλοι εσωτερικοί χώροι (τάξη, γραφείο κ.λπ.) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 8
 • Γεύμα σε εστιατόριο (σε εσωτερικού χώρο) – Επίπεδο κινδύνου: 7
 • Ψώνια σε μικρό κατάστημα – Επίπεδο κινδύνου: 6 έως 7
 • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 7
 • Γεύμα σε εστιατόριο (σε εξωτερικό χώρο) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 6
 • Ταξίδια – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 6
 • Ασανσέρ (χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας) – Επίπεδο κινδύνου: 4 έως 5
 • Σουπερμάρκετ – Επίπεδο κινδύνου: 3
 • Ψώνια – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
 • Ασανσέρ (με μέτρα ατομικής προστασίας) – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
 • Διαμονή σε δωμάτιο ξενοδοχείου – Επίπεδο κινδύνου: 2 έως 3
 • Υπαίθρια αγορά – Επίπεδο κινδύνου: 2
 • Εξωτερική άσκηση – Επίπεδο κινδύνου: 1

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Ο συχνός πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνδέεται με σημαντικό θέμα υγείας: Τι πρέπει να ξέρετε

Ο συχνός πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνδέεται με σημαντικό θέμα υγείας: Τι πρέπει να ξέρετε

Η χοληστερόλη παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα, αλλά σε υπερβολικές συγκεντρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Η χοληστερόλη παράγεται από το ήπαρ ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν φοράτε αυτό όταν είστε έξω

Κορονοϊός: Είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν φοράτε αυτό όταν είστε έξω

Οι μάσκες προσώπου, η κοινωνική απόσταση, το συχνό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι και θα είναι απαραίτητα για καιρό ... Διαβάστε περισσότερα
Παγώνη: «Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό! Πότε θα έχουμε ανοσία στο 60%»

Παγώνη: «Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό! Πότε θα έχουμε ανοσία στο 60%»

Αντίθετη εμφανίζεται η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στις χθεσινές δηλώσεις της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασίας Κοτανίδου, ότι ελπίζουμε ... Διαβάστε περισσότερα
Πως θ’ ανοίξουν τα σχολεία, πως θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά: Τα σενάρια που εξετάζονται

Πως θ’ ανοίξουν τα σχολεία, πως θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά: Τα σενάρια που εξετάζονται

Μετά από μήνες παρατεταμένων περιορισμών και μέτρων τύπου “ακορντεόν” οι επιστήμονες έχουν αρχίσει πλέον να επεξεργάζονται νέες μεθόδους διαχείρισης της πανδημίας. Αυτοί εστιάζονται κυρίως στην ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

Οι περισσότερες μελέτες για τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στον βήχα και το φτέρνισμα, τα οποίο μπορούν να εκτοξεύσουν ιικά αερολύματα σε μεγάλες ... Διαβάστε περισσότερα