Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαβήτης τύπου 1: Το νέο σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Διαβήτης τύπου 1: Το νέο σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ

Ευχάριστα είναι τα νέα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καθώς επαναστατική τεχνολογία μέτρησης γλυκόζης αποζημιώνεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, από την ηλικία των δύο ετών.

Η καινοτόμος συσκευή μετράει τα επίπεδα γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο χωρίς σάρωση ή μετρήσεις δακτύλου. Το εύχρηστο σύστημα διαχείρισης του διαβήτη είναι τώρα διαθέσιμο και αποζημιώνεται μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο χειμώνα και πλέον αποζημιώνεται για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, έγκυες γυναίκες, καθώς και σε ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

Η συνεχής παρακολούθηση γλυκόζης διευκολύνει τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από επώδυνα τρυπήματα των δακτύλων και συνεχείς σαρώσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το σύστημα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης
Τα συστήματα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης επί 24ωρου βάσης παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά το πώς συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι χρήστες των συστημάτων μπορούν να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις θεραπείας οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση του χρόνου παραμονής εντός φυσιολογικών επιπέδων γύκόζης∞1,2,3**, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αποτελεσματικότερο έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της ένταξης της συσκευής Dexcom ONE στον κατάλογο αποζημιούμενων προϊόντων, είναι ότι παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, δυνατότητα που περιορίζει τις ανησυχίες των γονέων όσον αφορά στη διαχείριση της νόσου του παιδιού τους.

Χωρίς πλέον να χρειάζεται να τρυπούν το δάχτυλο του παιδιού πολλές φορές μέσα στη μέρα, οι γονείς είναι πια σε θέση να έχουν μια πληρέστερη εικόνα των επιπέδων γλυκόζης του παιδιού τους, όπως π.χ. η τιμή και η κατεύθυνση της γλυκόζης, ώστε να λαμβάνουν αποτελεσματικότερες αποφάσεις θεραπείας.

Επίσης, μετρά και στέλνει τις τιμές γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο, με ασύρματο τρόπο, σε ένα συμβατό smartphone† ή δέκτη‖, οι οποίες απεικονίζονται συνολικά σε ένα διάγραμμα. Ο αισθητήρας έχει διάρκεια ζωής 10 ημερών που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για σάρωση ή μετρήσεις δακτύλου για τη λήψη των τιμών γλυκόζης.

Επιπλέον – και ιδιαιτέρως χρήσιμο για το καλοκαίρι – είναι πως ο αισθητήρας επιτρέπει στους χρήστες να κολυμπούν και να κάνουν ντους χωρίς να ανησυχούν, καθώς ο πομπός είναι προστατευμένος και μπορεί να παραμείνει στο νερό, σε βάθος έως 2,4 μέτρων και για έως 24 ώρες+.

Ποιοι είναι οι κωδικοί της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε την αποζημίωση του ιατροτεχνολογικού προϊόντος με την εμπορική ονομασία Dexcom ONE (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 05195/28.08.2023, για όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και τους ασθενείς με ΣΔ2 με παγκρεατεκτομή.

Το προϊόν αποζημιώνεται επίσης μέσω άλλων φορέων κύριας ασφάλισης ακολουθώντας τις διαδικασίες του εκάστοτε φορέα.

Το προϊόν πλέον συνταγογραφείται στον ΕΟΠΥΥ με τους κάτωθι κωδικούς συνταγογράφισης:

-43877: Αισθητήρας Μέτρησης Γλυκόζης / Dexcom One sensor 3 pack
-43879: Πομπός Dexcom One Transmitter

Οι ενδιαφερόμενοι για πρόσβαση στην αποζημίωση θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις