Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εαρινή κόπωση: Γιατί μας κουράζει η άνοιξη – Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Εαρινή κόπωση: Γιατί μας κουράζει η άνοιξη – Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Η εαρινή κόπωση, γνωστή επίσης ως «seasonal affective disorder» (SAD), είναι μια κατάσταση που επηρεάζει κάποιους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εποχών με λιγότερη ηλιοφάνεια, όπως ο χειμώνας ή η άνοιξη.

Η εαρινή κόπωση συνήθως αναφέρεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη μείωση του φωτισμού και την αλλαγή της εποχής. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κούραση, απώλεια ενέργειας, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλιότερα ήταν ευχάριστες, δυσκολία στην εστίαση, κακή διάθεση, κατάθλιψη, αύξηση του βάρους και της όρεξης για υψηλούς υδατανθράκες.

Η εαρινή κόπωση θεωρείται ότι σχετίζεται με την έλλειψη ηλιοφάνειας και την αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου και η οποία παράγεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η έλλειψη ηλιοφάνειας επίσης μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας.

Οι αλλαγές στην παραγωγή αυτών των ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την ενέργεια του ατόμου, και μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εαρινής κόπωσης.

Για τη θεραπεία της εαρινής κόπωσης υπάρχουν διάφορες επιλογές. Μία από αυτές είναι η φωτοθεραπεία, όπου ο ασθενής εκτίθεται σε ένα φωτιστικό που αντιγράφει τη φωτεινότητα του ηλιοφωτισμού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθημερινά.

Επίσης, οι ασθενείς μπορούν να αυξήσουν το χρόνο που περνούν στον ήλιο, να αλλάξουν τη διατροφή τους, να αυξήσουν την άσκηση τους, να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών D και να υποβάλλονται σε συμβουλευτική ψυχολογικής υποστήριξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εαρινή κόπωση είναι μια αληθινή και ιατρικά αναγνωρισμένη κατάσταση.
Αν νιώθετε ότι υποφέρετε από τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην ψυχολογία, είτε έναν ιατρό για να συζητήσετε τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια υγιή διατροφή και να κάνετε αρκετή άσκηση, καθώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας σας. Επίσης, προσπαθήστε να περάσετε χρόνο στον ήλιο όσο είναι δυνατόν και να διατηρήσετε ένα υγιές ωράριο ύπνου.

Τέλος, η εαρινή κόπωση μπορεί να είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι σας. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, και υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βελτιώσετε τη διάθεση και την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια των εποχών με λιγότερο ηλιοφάνεια.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις