Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Εξέταση για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού έσωσε χιλιάδες γυναίκες από χημειοθεραπείες

Εξέταση για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού έσωσε χιλιάδες γυναίκες από χημειοθεραπείες
Eurokinissi

Χιλιάδες γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα απέφυγαν τη χημειοθεραπεία χάρη σε ειδικό τεστ. Σχεδόν 8.000 είναι οι γυναίκες που έκαναν την ειδική εξέταση.

Ο λόγος για τη μοριακή διαγνωστική εξέταση Oncotype, η οποία – σύμφωνα με στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρείας – βοήθησε σχεδόν 8.000 γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής, η εξέταση Oncotype DX είναι μια μοριακή διαγνωστική εξέταση που αναλύει την επιμέρους βιολογία του καρκίνου του μαστού εξετάζοντας τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τροφοδοτούνται σε έναν μαθηματικό τύπο που παράγει το «βαθμό υποτροπής», μεταξύ 0 και του 100. Ο αριθμός αυτός παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σας σε 10 χρόνια από την διάγνωση και ίσως πιο σημαντικά, τη πιθανότητα που έχετε να ωφεληθείτε από τη χημειοθεραπεία.

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την έλευση στη χώρα μας της εξέτασης αυτής και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το τεστ έχει βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας πολλές γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί στην εξέταση περισσότερες από 10.000 Ελληνίδες, από τις οποίες το περίπου 80% υποβλήθηκε σε θεραπεία, αποφεύγοντας τη χημειοθεραπεία!

Στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, το οποίο πραγματοποιήθηκε 24 – 26 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα συμμετείχε η Δρ. Christy Russell, Ιατρική Αντιπρόεδρος Ιατρικών Υποθέσεων των ΗΠΑ της εταιρείας Exact Sciences, η οποία είναι ο παγκόσμιος προμηθευτής της εξέτασης.

Η Δρ. Russell μίλησε για τις τρέχουσες κλινικές μελέτες και τις νέες απαντήσεις που μπορεί να δώσει η εξέταση Oncotype DX® στους θεράποντες ιατρούς στο άμεσο μέλλον και συμπλήρωσε : «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που παρατηρώ ότι στην Ελλάδα τηρούνται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες στην κλινική διαχείριση των ασθενών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, δίνοντας σε αυτές τις γυναίκες την ευκαιρία σε μια αποτελεσματική εξατομικευμένη θεραπεία.»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Μαστού Δρ. Βασίλειος Βενιζέλος δήλωσε: «Ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις που αφορούν τις νέες κλινικές μελέτες για την εξέταση Oncotype DX®, η οποία για χρόνια έχει υπάρξει ένας πολύ δυνατός σύμμαχος στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τις ασθενείς μας.»

Τι πρέπει να ξέρουμε για την εξέταση

Η εξέταση OncotypeDX® παρέχει πληροφορίες πέρα από τους κλινικοπαθολογικούς παράγοντες (όπως μέγεθος όγκου, βαθμός όγκου και κατάσταση λεμφαδένων) που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν οι γιατροί για να εκτιμήσουν την πιθανότητα υποτροπής και για να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπευτική αγωγή.

Η εξέταση διενεργείται σε ένα μικρό κομμάτι ιστού και αναλύει μια ομάδα 21 γονιδίων του καρκίνου του μαστού, για να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους. Το αποτέλεσμα Recurrence Score® του τεστ καταγράφεται ως ένας αριθμός από το 0 έως το 100.

Όσο χαμηλότερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα υποτροπής, ενώ όσο υψηλότερο είναι το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υποτροπής. Το σκορ παρέχει επίσης στους ασθενείς και στους γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη της χημειοθεραπείας, σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία.

Ένα χαμηλό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο καρκίνος είναι λιγότερο πιθανό να επανέλθει εάν αντιμετωπιστεί μόνο με ορμονική θεραπεία και ότι η χημειοθεραπεία δεν θα αλλάξει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου, ενώ ένα υψηλό αποτέλεσμα υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και ότι η χημειοθεραπεία είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ουσιαστικό όφελος στη μείωση αυτού του κινδύνου σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία. Επειδή κάθε όγκος είναι μοναδικός, το αποτέλεσμα του Recurrence Score® βοηθά στη λήψη αποφάσεων με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενή.

πηγή: Iatropedia.gr

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις