Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έλληνες λοιμωξιολόγοι για κοροναϊό: “Τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε, τι φοβόμαστε”

Έλληνες λοιμωξιολόγοι για κοροναϊό: “Τι ξέρουμε, τι δεν ξέρουμε, τι φοβόμαστε”

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά και η δευτερογενής μετάδοση μεταξύ πολιτών επί ευρωπαϊκού εδάφους, έχει κορυφώσει την παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό.

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μεταβαίνει στη Γουχάν, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις, αλλά και να διερευνήσει -με τη συνεργασία των Κινεζικών υγειονομικών αρχών- πιθανές λύσεις που μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι επιστημονικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την “ταυτότητα” του νέου κοροναϊού, τη γενετική του αποκωδικοποίηση, τη συμπεριφορά του, αλλά τον τρόπο που μεταδίδεται, διαρκώς μεταβάλλονται. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και πανικός στους πολίτες παγκοσμίως.

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε στην κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και Λοιμωξιολόγο, και της έθεσε ερωτήματα σχετικά με όλα όσα γνωρίζουν, δεν γνωρίζουν, αλλά και φοβούνται οι επιστήμονες, σχετικά με την νέα αυτή υγειονομική απειλή.

Ε. Γιαμαρέλλου: “Είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα από τα επίσημα που γνωρίζουμε”

Ερ: Κυρία Γιαμαρέλλου, είχαμε από το πρωί της Τρίτης μεγάλη και απότομη αύξηση των νέων πιστοποιημένων κρουσμάτων στην Κίνα. Που οφείλεται αυτή η “έκρηξη”; Επεκτείνεται πιο επιθετικά ο ιός;

Ε.Γ: Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν και πολλά άλλα κρούσματα. Μιλάμε για την Κίνα τώρα. Γιατί σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει επεκταθεί, εκτός από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϋλάνδη κ.α. χώρες δηλαδή, που βρίσκονται στη ζώνη αυτή. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος της Γουχάν είπε ότι “μου φαίνεται ότι καθυστερήσαμε, να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι συμβαίνει, τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδημία”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις