Υγεία

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Τι ώρα πρέπει να το κάνουμε για να παραχθούν περισσότερα αντισώματα

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ – ΕΜΒΟΛΙΟ: Η ώρα της ημέρας που κάποιος κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να παίζει ρόλο στο πόσα αντισώματα θα δημιουργηθούν στο σώμα του.

Είναι πιθανό, καθώς σύμφωνα με μία νέα αμερικανο – βρετανική επιστημονική μελέτη οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο το απόγευμα φαίνεται να έχουν συνήθως καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με όσους κάνουν το εμβόλιο το πρωί. Αυτό το εύρημα, πάντως, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες έρευνες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κλέρμαν του Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Νευροφυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Βιολογικών Ρυθμών «Journal of Biological Rhythms», ανέλυσαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε σχεδόν 2.800 υγειονομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca.

Διαπιστώθηκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό ήταν γενικά μεγαλύτερη σε όλους όσοι είχαν εμβολιαστεί μετά το μεσημέρι. Επίσης, ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση είχαν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer, οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία.

«Η μελέτη παρατήρησης που κάναμε παρέχει βάσιμες ενδείξεις ότι η ώρα της ημέρας επηρεάζει την ανοσιακή απόκριση στον εμβολιασμό και αυτά τα ευρήματα μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων», δήλωσε η Κλέρμαν, η οποία πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτό που προέχει είναι να εμβολιαστεί κάποιος, άσχετα από το ποια ώρα θα το κάνει.

Το αντιγριπικό… λειτουργεί το πρωί

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι στην περίπτωση του αντιγριπικού εμβολίου στους ηλικιωμένους, τα επίπεδα αντισωμάτων στη συνέχεια ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν κάνει πρωινό εμβολιασμό. Η Κλέρμαν εκτίμησε πως «το εμβόλιο Covid-19 και το αντιγριπικό έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και η ανοσιακή απόκριση μπορεί να ποικίλει σημαντικά ανάλογα με το αν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον παθογόνο μικροοργανισμό από προηγούμενες λοιμώξεις, όπως συμβαίνει στη γρίπη, ή αν έρχεται αντιμέτωπο με έναν νέο ιό όπως ο κορονοϊός».

Όπως πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να επαναλάβουμε τα ευρήματά μας και να αναπτύξουμε μία καλύτερη κατανόηση της υποκείμενης φυσιολογίας της Covid-19 και της αντίδρασης του σώματος στον εμβολιασμό, πριν συστήσουμε στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν έξτρα δόση, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να προγραμματίσουν το εμβόλιό τους σε απογευματινή ώρα. Η νέα μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα για να δείξουμε τη σημασία της ώρας της ημέρας, όσον αφορά την απόκριση στο εμβόλιο».

Επίσης, τόνισε ότι «αν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν οι άνθρωποι εμβολιάζονται το απόγευμα, τότε μπορεί και οι παρενέργειες να είναι επίσης μεγαλύτερες εκείνη την ώρα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1