Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Επιστημονικό «θαύμα»: Κατάκοιτος περπάτησε ξανά με ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης

Επιστημονικό «θαύμα»: Κατάκοιτος περπάτησε ξανά με ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Ένας ασθενής στην Ελβετία, ο οποίος έπασχε από σοβαρή ορθοστατική υπόταση λόγω νευροεκφυλιστικής πάθησης και ήταν κατάκοιτος στο κρεβάτι επί ενάμισι χρόνο, μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά έως 250 μέτρα χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης που ενεργοποιεί εκ νέου τα νεύρα και μειώνει την ορθοστατική υπόταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροχειρουργικής Ζοσλίν Μπλοχ του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης (CHUV) και τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Γκρεγκουάρ Κουρτίν της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine».

Το σύστημα περιλαμβάνει ένα εμφύτευμα με ηλεκτρόδια, το οποίο τοποθετείται με επέμβαση άμεσα πάνω στη σπονδυλική στήλη και ενεργοποιεί ξανά τους νευρώνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση του αίματος. Έτσι, αποτρέπεται η λιποθυμία και ην απώλεια συνείδησης του ασθενούς κάθε φορά που σηκώνεται όρθιος.

Το εμφύτευμα είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπότασης σε τετραπληγικούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε σε ασθενή με νευροεκφυλιστική πάθηση, συγκεκριμένα με ατροφία πολλαπλών συστημάτων παρκινσονικού τύπου, η οποία πλήττει διάφορα μέρη του νευρικού συστήματος, μεταξύ άλλων το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η εν λόγω πάθηση οδηγεί σε απώλεια συμπαθητικών νευρώνων που ρυθμίζουν την πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα η τελευταία να πέφτει δραματικά μόλις ο ασθενής σηκώνεται σε όρθια θέση (σοβαρό πρόβλημα ορθοστατικής υπότασης) και συχνά να λιποθυμά. Αυτή η κατάσταση καθιστά πιθανή μία πτώση του και τον τραυματισμό του, κάτι που περιορίζει αναγκαστικά την ικανότητά του να στέκεται και να περπατά, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητα ζωής και τελικά τη μείωση του προσδόκιμου ζωής του. Χάρη στο εμφύτευμα ο ασθενής εμφάνισε σημαντική βελτίωση στην ικανότητά του να σηκώνεται από το κρεβάτι και να περπατά, κάτι που του επέτρεψε, επίσης, να αρχίσει φυσικοθεραπεία.

Όπως ανέφερε η δρ Μπλοχ, «είχαμε ήδη δει πώς αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλική στήλη. Τώρα μπορούμε, πλέον, να εξερευνήσουμε εφαρμογές για τη θεραπεία προβλημάτων που πηγάζουν από τη διαδικασία νευροεκφύλισης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατέστη εφικτή η βελτίωση της ρύθμισης της πίεσης σε ανθρώπους που πάσχουν από ατροφία πολλαπλών συστημάτων παρκινσονικού τύπου».

Ο δρ Κουρτίν πρόσθεσε ότι «αυτή η τεχνολογία αρχικά προοριζόταν για την ανακούφιση από τους πόνους. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν και πλέον εμείς και η εταιρεία μας, Onward Medical, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα εστιασμένο ειδικά στην ορθοστατική υπόταση, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από αυτήν τη διαταραχή».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις