Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Έρχονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 337.000 κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών

Έρχονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 337.000 κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών

Το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για 337.000 ηλικιωμένους, έγκυες και παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα επιστρατευθούν για την προσέγγιση των σχεδόν 340.000 κατοίκων που διαβιούν σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, δηλαδή σε απομακρυσμένα νησιά και στην ηπειρωτική ακριτική Ελλάδα.

Το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις έγκυες γυναίκες -που αποτελούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με μεγάλη ανάγκη πρόληψης- περιλαμβάνει μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, αλλά και προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική πρόληψης για την Υγεία των κατοίκων της ΕΕ, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συντονίζεται από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τη γενική γραμματέα Δημόσιας υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων
Ωφελούμενοι, του προγράμματος, αναμένεται να είναι συγκεκριμένα:

-213.000 πολίτες από 38 απομακρυσμένες ορεινές περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων
-124.000 κάτοικοι σε 87 νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων,

Οι πολίτες (ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά) θα προσέρχονται στις ΚΟΜΥ, θα γίνεται εγγραφή στον προσωπικό γιατρό από το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια θα ενεργοποιείται η άυλη συνταγογράφηση μέσω ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται η αιμοληψία για τις εξετάσεις και εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και της Covid-19.

Τα δείγματα θα εξετάζονται σε ειδικά συμβεβλημένα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους κατοίκους, μέσω e-mail.

Εάν εντοπιστούν προβλήματα, θα υπάρχει περαιτέρω διερεύνηση και παραπομπή σε ειδικό γιατρό.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις