Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της νόσου – Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Ευλογιά των πιθήκων: Η Ευρώπη στο επίκεντρο της νόσου – Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Η ευλογιά των πίθηκων έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό με τον ΠΟΥ να κρούει το καμπανάκι κινδύνου την ώρα που η νόσος στην συντριπτική της πλειονότητα χτυπά άνδρες.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, δηλαδή “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” κήρυξε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 74 χώρες, ενώ έχουν εντοπιστεί πάνω από 17.000 κρούσματα και έχουν σημειωθεί πέντε θάνατοι.

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα, όλοι άνδρες, ηλικίας από 24 έως 59 ετών.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

«Η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος παγκοσμίως και σε όλες τις περιοχές, εκτός από την ευρωπαϊκή περιοχή, όπου αξιολογούμε τον κίνδυνο ως υψηλό», τόνισε.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΠΟΥ δεν μπορούσε να καταλήξει σε ομοφωνία για το αν η ευλογιά των πιθήκων πρέπει να χαρακτηριστεί παγκόσμιο ζήτημα υγείας. Ωστόσο, η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως είναι ραγδαία και έτσι έλαβε την απόφαση ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκτίμησε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων και στην εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα

Η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρει συνολικά 20 θετικά περιστατικά της νόσου στην Ελλάδα, από την αρχή της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στις αρχές Ιουνίου και έως σήμερα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες και η ενημέρωση που παρέχει ο ΕΟΔΥ στους πολίτες, μεσούσης της τουριστικής περιόδου και παρά την σημαντική εξάπλωση της νόσου στην Ευρώπη, είναι περιορισμένες.

Το μόνο που γνωστοποιήθηκε, είναι πως τα κρούσματα είναι όλοι άνδρες, ηλικίας από 24 έως 59 ετών (διάμεση ηλικία τα 40 έτη ), ενώ από τα 20 περιστατικά, τα 11 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (το 55% του συνόλου των περιστατικών).

Από τον ΕΟΔΥ τονίζεται πως τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν “σε γενικά καλή κλινική κατάσταση”.

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα:

Αξίζει να σημειωθεί πως χρήσιμες πληροφορίες για τη Δημόσια Υγεία, όπως ο τρόπος μόλυνσης των κρουσμάτων, αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα, δεν παρέχονται από τον ΕΟΔΥ, για την προστασία αυτών των περιοχών λόγω τουριστικής περιόδου, όπως λένε πηγές του iatropedia.gr.

“Πρωταθλήτρια” στα κρούσματα η Ευρώπη

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που –από το 1958 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά και μέχρι πριν από τρεις μήνες- εντοπιζόταν μόνο σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022, ωστόσο, καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Από τότε και μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν παγκοσμίως περίπου 17.000 κρούσματα συνολικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ στην Ευρώπη πάνω από 11.000.

Πρώτη χώρα σε κρούσματα στην Ευρώπη είναι η Ισπανία (3.125 περιστατικά), ακολουθεί η Γερμανία (2.191), η Βρετανία (2.137), Γαλλία (1.449), Ολλανδία (712), Πορτογαλία (515), Ιταλία (374), Βέλγιο (311) Ελβετία (216).

Κάτω από 100 περιστατικά έχουν: Σουηδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία κ.α.

Στην Ελλάδα η εξάπλωση της νόσου φαίνεται προς το παρόν να είναι περιορισμένη, αν και οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως παραδέχονται ότι υπάρχει υποκαταγραφή των πραγματικών περιστατικών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άναψε το «πράσινο φως» για εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του το Σάββατο, επεκτείνεται η χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε τώρα και κατά της ευλογιάς των πιθήκων, λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

«Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι ευνοϊκό, με παρενέργειες ήπιες έως μέτριες και η επιτροπή ιατρικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων», υπογράμμισε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωση.

Η φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, η μόνη που παράγει εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε την Τρίτη ότι έλαβε παραγγελία 1,5 εκατομμυρίου δόσεων από την Ευρώπη, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραδοθούν το 2023, από ευρωπαϊκή χώρα το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό. Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν επιπλέον 2,5 εκατομμύρια δόσεις.

Γιάννα Σουλάκη / Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις