Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Νέες οδηγίες του ECDC για το καλοκαίρι – Θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο ΠΟΥ;

Ευλογιά των πιθήκων: Νέες οδηγίες του ECDC για το καλοκαίρι – Θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο ΠΟΥ;

Καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσαν τεχνική έκθεση με παροχή συμβουλών προς στις υγειονομικές αρχές και τους διοργανωτές καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Με περισσότερα από 1.800 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο -την πλειοψηφία εξ αυτών να εντοπίζεται στην Ευρώπη- αλλά ταυτόχρονα και με τις καλοκαιρινές δημόσιες εκδηλώσεις να προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από όλη την ήπειρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέταξαν κοινή έκθεση με οδηγίες πλοήγησης ενάντια στην εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων.

Της νόσου που μετρά ήδη δύο κρούσματα και στη χώρα μας

Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγάλη εξάπλωση της νόσου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συνέβη -μεταξύ άλλων- και κατά τη διάρκεια μεγάλων φεστιβαλικών διοργανώσεων.

Εκτός από τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ισπανία μόνο σε μία σάουνα για ομοφυλόφιλους άνδρες, και στο Βέλγιο -στο φεστιβάλ φετίχ στην Αμβέρσα Darklands Festival– υπήρξε διασπορά της νόσου.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταφερθεί από επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό -μετά τα πρόσφατα κρούσματα- σε άλλες χώρες», γνωστοποίησε το φεστιβάλ στον επίσημο ιστότοπό του.

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες την ανησυχία του για την καλοκαιρινή περίοδο που περιέχει πολλές ομαδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες:

«Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», ανέφερε.

«Η ενημέρωση και η επικοινωνία μεταξύ αρχών και πολιτών είναι καθοριστική»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ECDC η επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, αλλά και η δέσμευση της κοινότητας είναι καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της διασποράς.

Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να διασφαλίσουν, ότι οι κοινότητες των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο ή επηρεάζονται πιο δραστικά από τη νόσο, θα έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε να προστατεύσουν σωστά την υγεία τους.

Έτσι, η επικοινωνία μετά την εκδήλωση -σύμφωνα με τους ειδικούς- θα πρέπει να εστιάζεται στην ανάγκη των δυνητικά μολυσμένων ατόμων να επικοινωνήσουν με τους παρόχους υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, εάν στη συνέχεια εμφανιστούν συμπτώματα.

Οδηγίες για το καλοκαίρι

Η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμμον τόνισε πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν και διασκεδάζουν περισσότερο, όμως, θα πρέπει να μην παραλείπουν, όπως είπε, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Οργανισμός μας, θα πρέπει οι εθνικές υγειονομικές αρχές να συνεργαστούν με τους διοργανωτές εκδηλώσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Εάν έχετε εξανθήματα, έλκη ή φουσκάλες οπουδήποτε στο σώμα σας ή πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να εξεταστείτε για την ευλογιά των πιθήκων. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να μάθετε ότι είστε καλά, σας προτρέπουμε να διακόψετε τις επισκέψεις σε συγκεντρώσεις, χώρους ή εκδηλώσεις και να αποφύγετε τις στενές επαφές», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι οδηγίες των ειδικών προτείνουν στις εκδηλώσεις να υπάρχει αποστολή μηνυμάτων πρόληψης και οδηγίες για τις καλές πρακτικές δημόσιας υγείας.

Επίσης, οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν την ανάρτηση μηνυμάτων με τους πιθανούς κινδύνους στους ιστότοπους τους και στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζουν και την τακτική καθαριότητα στις εγκαταστάσεις τους.

Το ECDC δημοσίευσε επίσης το Navigating monkeypox: Εκτιμήσεις για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, εγχειρίδιο οδηγιών που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με διάφορες κοινωνικές οργανώσεις.

Αν και αυτές οι πληροφορίες απευθύνονται στην ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα επιδημία, δηλαδή προς τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, ισχύουν για οποιονδήποτε ενδέχεται να εκτεθεί σε μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, μέσω του σεξ.

Παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία;

Εντωμεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση “έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος”.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πως ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται πολλές χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε από την πλευρά της η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες.

Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή συμφωνία για την προμήθεια δόσεων εμβολίων κατά της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων και έχει ζητήσει περίπου 5 χιλιάδες δόσεις.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις