Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Φαρμακοποιοί vs… Φαρμακοποιών – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τα ογκολογικά φάρμακα

Φαρμακοποιοί vs… Φαρμακοποιών – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τα ογκολογικά φάρμακα

Από το πρωί της Κυριακής οι Φαρμακοποιοί όλης της χώρας προσέρχονται σε Γενική Συνέλευση. Αποφασίζουν για το εάν θα συναινέσουν τελικά με την πρόταση της κυβέρνησης, να χορηγούν από τα φαρμακεία τους στους ασθενείς 59 ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας χωρίς αμοιβή, για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου.

Στη Γενική τους Συνέλευση οι Φαρμακοποιοί αναμένεται να κρατήσουν υψηλούς τόνους, καθώς διαφάνηκε από τις προηγούμενες μέρες ότι ο κλάδος διχάζεται ανάμεσα στο να αποδεχθεί την πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια να εφαρμοστεί η “επιστημονική αμοιβή” αφού “τρέξει” η εφαρμογή του μέτρου ή να διεκδικήσει την αμοιβή του από την αρχή της διανομής ακριβών φαρμάκων στους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Στη δεύτερη περίπτωση, πάντως, το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να μην υποκύψει.

Γιατί διχάζονται οι Φαρμακοποιοί
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, αλλά και τα μέλη των φαρμακοποιών που στηρίζουν τις θέσεις του, αναμένεται να κρατήσουν “σκληρή” στάση, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κ. Λουράντος, δεν πρόκειται να δώσουν το “πράσινο φως” για συμφωνία στην κυβέρνηση χωρίς να αμοίβονται για την συγκεκριμένη παροχή προς τους ασθενείς.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιος Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς εμφανίζεται διαλλακτικός, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί, θα πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης για το καλό των ασθενών να μην αμείβονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να διεκδικήσουν “επιστημονική αμοιβή” σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει εφαρμοστεί το μέτρο.

Δείτε αναλυτικά με ποιο τρόπο θα παραλαμβάνουν οι ασθενείς τα ογκολογικά φάρμακα και τις θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από το φαρμακείο της γειτονιάς, στο iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις