Υγεία

Γκίκας Μαγιορκίνης για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων: «Τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση»

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, γράφει για συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία μετά τον εντοπισμό μολύνσεων της ευλογιάς των πιθήκων σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία, που έχουν ενδιαφέρον και είναι τα εξής:

-τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)
-πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες
-τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει μελέτη της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης
Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, η μελέτη διαπιστώνει ότι αν άτομα νεαρής ηλικίας υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής από μικροί, αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες τους να έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρδιά στο μέλλον
Γιατρός κρατά ψεύτικη καρδιά στα χέρια
Μελέτη The Lancet: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και δίκαιους μισθούς
Στη μελέτη προτείνεται η Πλανητική Υγιεινή Διατροφή, που δίνει έμφαση σε ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και σχετίζεται με 27% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
iStock