Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Η αφυδάτωση «απειλεί» τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις

Η αφυδάτωση «απειλεί» τις σωματικές και νοητικές επιδόσεις

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες οδηγεί στην απώλεια πολύτιμων υγρών και ηλεκτρολυτών από το ανθρώπινο σώμα.

Ο ιδρώτας προκύπτει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, οδηγώντας σε καταστάσεις, όπως το αίσθημα κούρασης, ο πονοκέφαλος και η κακή διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζουμε τα παραπάνω συμπτώματα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανή αιτία μπορεί να είναι η αφυδάτωση. Ακόμα και στην ήπια εκδήλωσή της, η αφυδάτωση έχει επιπτώσεις στις σωματικές και νοητικές επιδόσεις, ειδικά σε θερμές και υγρές καιρικές συνθήκες ή σε συνθήκες παρατεταμένης άσκησης.

Αναγκαία η πρόσληψη ηλεκτρολυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άθληση

Τα άτομα που αθλούνται σε τακτική βάση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για  αφυδάτωση λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και της ταχύτερης αναπνοής. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να έχουν διασφαλίσει τη σωστή ενυδάτωσή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκηση με την απαραίτητη πρόσληψη ηλεκτρολυτών.

Σε φυσιολογικές συνθήκες οι ηλεκτρολύτες λαμβάνονται μέσα από τα τρόφιμα όπως οι χυμοί φρούτων, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά (ολόκληρα ή σε μορφή χυμού). Η αυξημένη αθλητική δραστηριότητα οδηγεί ωστόσο σε μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, η οποία δεν είναι δυνατό να αναπληρωθεί από τη διατροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ηλεκτρολυτών, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην άμεση ενυδάτωση του οργανισμού, στις καλύτερες επιδόσεις και στην μικρότερη καταπόνηση του οργανισμού.

Η ενυδάτωση του οργανισμού πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την άσκηση. Οι ακριβείς ποσότητες υγρών που απαιτούνται για τη σωστή ενυδάτωση των αθλητών διαφέρουν από άτομο σε άτομο και καθορίζονται από την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος καθώς και το περιβάλλον, τον τύπο και την ένταση της άσκησης.

Κατά τη διάρκειά της αθλητικής δραστηριότητας, η πρόσληψη νερού πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 20 λεπτά, ενώ για άσκηση υψηλής έντασης και παρατεταμένης διάρκειας, οι χυμοί φρούτων και τα αθλητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν.

Κρίσιμης σημασίας είναι και η πρόσληψη υγρών και μετά την άσκηση. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αθλητικών Εκπαιδευτών των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη θα πρέπει να ισούται έως με το 150% της απώλειας βάρους.

Η ελλιπής ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άθλησης επιφυλάσσει σοβαρές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό με αντιπροσωπευτικότερες την αύξηση του κινδύνου για θερμοπληξία, την αύξηση του καρδιακού παλμού και του αισθήματος προσπάθειας, τη μείωση της ικανότητας ρύθμισης της θερμοκρασίας σώματος,  τις μυϊκές κράμπες, τις κεφαλαλγίες και τη ναυτία.

almora PLUS® Sport για σωστή ενυδάτωση κατά την άθληση

To almora PLUS® αποτελεί τo Νο. 1 (1) σε προτίμηση ηλεκτρολύτη στην Ελλάδα. Διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Ένα από τα σκευάσματα της συγκεκριμένης σειράς είναι το almora PLUS® SPORT, ένα μοναδικό προϊόν που με την κλινικά αποδεδειγμένη δράση του ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών. Σε αναβράζουσα μορφή, το almora PLUS® SPORT περιέχει συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Aσβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg) και του φυτικού εκχυλίσματος Citrus sinensis.

Αναφορές
(1) 03D3 ANTIDIARRHOEAL ELECTROL. IQVIA Units YTD 11/2019

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις