Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η Αττική σε lockdown, παίρνουν σειρά Αχαΐα και Ρέθυμνο – Αύριο η απόφαση για Θεσσαλονίκη

Η Αττική σε lockdown, παίρνουν σειρά Αχαΐα και Ρέθυμνο – Αύριο η απόφαση για Θεσσαλονίκη

Σε ισχύ από τις 06:00 το αυστηρό lockdown στην Αττική με κλειστά μαγαζιά και νέα μέτρα έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μόλις 43 κενές ΜΕΘ στην Αττική, καθολικό lockdown ζητούν οι επιδημιολόγοι για Αχαΐα και Ρέθυμνο. “Ψάχνεται” για ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ το υπ. Υγείας.

Εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι αλλά η τελική απόφαση, όπως και για τη Θεσσαλονίκη, θα ληφθεί αύριο Παρασκευή (12.02.2021). Όλα αυτά ενώ η Αττική είναι και… επίσημα από τις 06:00 σε νέο lockdown, πιο αυστηρό, μέτρο που θα ισχύσει τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου, αν και ήδη όλοι μιλούν για… παράταση.

Οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία και τις “συνοδεύει” η λέξη lockdown είναι: Αττική, όπου οι εισαγωγές και οι νοσηλείες έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό του συναγερμό που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Click4more Lockdown στην Αττική: Μπήκαν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα – Όλα όσα ισχύουν από σήμερα

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εικόνα ανάλογη με εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου. Τα στοιχεία θα βρεθούν αύριο ενώπιων των μελών της Επιτροπής Επιδημιολόγων για να καταλήξουν στην εισήγησή τους: αν δηλαδή θα προτείνουν νέο σκληρό lockdown για δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες. 

Μια ανάσα από lockdown Αχαΐα και Ρέθυμνο

Οι ειδικοί της Επιτροπής, ωστόσο, σε τηλεδιάσκεψη χθες (10.02.2021) το απόγευμα και αφού ανέλυσαν τα στοιχεία περιοχών της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κατέληξαν πως ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου, θα πρέπει να “κοκκινίσουν”.

«Η βασική παράμετρος για τις αποφάσεις μας είναι η αύξηση των εισαγωγών και της πίεση στα νοσοκομεία, η οποία αυξήθηκε υπέρμετρα τις τελευταίες 2 με 3 ημέρες», αναφέρει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έγιναν συζητήσεις και για άλλες περιοχές τις Ελλάδας που μας ανησυχούν. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και στο άμεσο μέλλον. Εδώ συνεδριάζουμε πλέον κάθε μέρα. Είναι η κατάσταση πάρα πολύ ρευστή με αυτήν την πανδημία και πάρα πολύ ευμετάβλητο το πρόβλημα. Είναι ένα νόσημα που είναι πολύ απρόβλεπτο, ας πούμε. Η βρετανική παραλλαγή είναι κι αυτή μια από τις παραμέτρους που δυσκολεύουν την κατάσταση», προσθέτει ο καθηγητής.

Αττική: Μόλις 43 κενές κλίνες εντατικής – Σε ετοιμότητα οι ιδιωτικές κλινικές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το υπουργείο Υγείας για την Αττική, στην οποία η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έχει φτάσει πλέον πάνω από το 80%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες -σε όλο το λεκανοπέδιο- μόλις 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19.

Οι κατειλημμένες απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής έφτασαν πλέον τις 780.

Click4more Νέα μέτρα κατά της κινητικότητας – Πως θα κυκλοφορούν όσοι είναι σε τηλεργασία ή αναστολή

Για τον λόγο αυτό, το απόγευμα της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες πιθανότατα θα χρειαστεί να συνδράμουν το επόμενο διάστημα στην ενίσχυση του ΕΣΥ στην Αττική.

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής

Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται στις κλινικές Covid 780 ασθενείς, ενώ σε ΜΕΘ Covid 175 ασθενείς, εκ των οποίων διασωληνωμένοι είναι οι 152.

Αναλυτικά ανά νοσοκομείο, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, γεμάτες και κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 έχουν ως εξής:

ΚΑΤ: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 1

Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς – κενές κλίνες: 0

Γεννηματάς: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 0

Σωτηρία: 69 ασθενείς – κενές κλίνες: 15

Ευαγγελισμός: 34 ασθενείς – κενές κλίνες: 10

Ελπίς: 6 ασθενείς – κενές κλίνες: 0

ΝΙΜΤΣ: 4 ασθενείς – κενές κλίνες: 0

Ασκληπιείο: 9 ασθενείς -κενές κλίνες: 3

Αττικόν: 11 ασθενείς – κενές κλίνες: 12

Θριάσιο: 10 ασθενείς – κενές κλίνες: 2

Σε υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές και νοσηλείες, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Σταθεροποίηση σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα εμφανίζουν τα κρούσματα πανελλαδικά (1.496 χθες σε 50.000 τεστ) και οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία (214 πανελλαδικά). Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με τους διασωληνωμένους ασθενείς, στους οποίους εντοπίζεται σταθερή αύξηση της τελευταίες ημέρες τρεις ημέρες.

Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από τις 7 Φεβρουαρίου και μετά αυξάνονται επικίνδυνα, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας των αυξημένων νοσηλειών. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 4 ημέρες κινήθηκαν ως εξής:

7/2 ήταν η πρώτη αύξηση με 262 ασθενείς,

8/2 έφτασαν τους 276,

9/2 ανέβηκαν στους 277 και

10/2 εκτοξεύθηκαν στους 284 ασθενείς

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 είναι σήμερα στο 48,1%, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 42,9% του συνόλου της δυναμικότητας των νοσοκομείων της Επικράτειας.

Αντίστοιχα κινείται και η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19. Στις 8 Φεβρουαρίου ήταν στο 24,7% και σήμερα στο 27,86%.

Σήμερα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 1.375 ασθενείς και ακόμη 310 σε ΜΕΘ, οι 265 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη, iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις