Υγεία

Η κατανάλωση ψαριών με πολλά ωμέγα-3 βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης ενός μεσήλικα

Ο σολομός, η σαρδέλα και άλλα ψάρια με πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο για ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά η νέα έρευνα εστίασε σε νεότερους, δείχνοντας ότι και αυτοί έχουν να ωφεληθούν.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Τέξας, ανέλυσαν στοιχεία για 2.183 γνωστικά υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία 46 ετών. Τα επίπεδα των ωμέγα-3 μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικά τεστ και σε μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τέτοιες τροφές που τους επέτρεπαν να έχουν μεγαλύτερα επίπεδα ωμέγα-3 στον οργανισμό τους, όπως τα EPA και DHA, είχαν επίσης κατά μέσο όρο καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, καθώς και μεγαλύτερο μέσο όγκο του ιπποκάμπου, της ζωτικής εγκεφαλικής περιοχής που παίζει ρόλο-κλειδί στη μάθηση και στη μνήμη. Την χειρότερη εικόνα τόσο στα τεστ όσο και στον ιππόκαμπο είχαν όσοι έκαναν από πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση ωμέγα-3.

«Η βελτίωση της διατροφής μας είναι ένας τρόπος για να προάγουμε την υγεία του εγκεφάλου μας. Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να είναι αρκετή για να διατηρήσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Κάτι που συνάδει με τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία», τόνισε η δρ Σατιζαμπάλ.

Πρόσθεσε πάντως ότι η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση ανάμεσα στα ωμέγα-3 και στην υγεία του νου και όχι κατ’ ανάγκη μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος και είπε ότι τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω έρευνα.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί και πώς τα ωμέγα-3 προστατεύουν τον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση τον νου και τις λειτουργίες του. Μια θεωρία-εξήγηση είναι ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων και μια άλλη ότι οι εν λόγω ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

«Το θέμα είναι πολύπλοκο. Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη τα πάντα, αλλά, όπως δείξαμε, η ουσία είναι ότι αν αυξήσει κανείς την κατανάλωση των ωμέγα-3 έστω και λιγάκι, προστατεύει τον εγκέφαλό του», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1