Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Καρκίνος προστάτη: Θεραπεία ή παρακολούθηση;

Καρκίνος προστάτη: Θεραπεία ή παρακολούθηση;

Συνέντευξη με τον Δρ. Μαρίνο Τσιατά, Παθολόγο – Ογκολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Αν και οι εξελίξεις στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη, όπως η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), οι στοχευμένες βιοψίες, έχουν επιτύχει να μειωθούν σημαντικά οι αστοχίες στη διάγνωση της νόσου, οι συζητήσεις για τη βέλτιστη στρατηγική διαχείρισης της νόσου εντός της επιστημονικής κοινότητας καλά κρατούν…

Ωστόσο, νέα δεδομένα έρχονται να αλλάξουν τη συνηθισμένη κλινική πρακτική, έτσι ώστε να αποφεύγεται όχι μόνο η υποθεραπεία, αλλά πλέον και η υπερθεραπεία που ήταν συνήθης τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Μαρίνος Τσιατάς, εξηγεί γιατί η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη δεν πρέπει να είναι αιτία για πανικό και γιατί η ενεργός παρακολούθηση της νόσου μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι η ενδεδειγμένη πορεία δράσης:

  • Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη διαχείριση καρκίνου του προστάτη;

«Η πιο σημαντική εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της μεγάλης μελέτης ProtecT, τα συμπεράσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πριν από μερικούς μήνες και επί της ουσίας αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά τη διαχείριση των περιστατικών εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που αφορούσε στην παρακολούθηση 2.664 ασθενών με καρκίνο προστάτη επί 15 έτη κατά μέσο όρο, η θνησιμότητα ως συνέπεια της νόσου είναι ίδια μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε κάποιου είδους θεραπεία, όπως ακτινοβολία ή προστατεκτομή, και εκείνων που απλά είχαν υποβληθεί σε ενεργό παρακολούθηση. Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι η εσπευσμένη χορήγηση θεραπείας δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη επιλογή, αν ληφθούν υπόψη οι δυνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ποιότητα ζωής και τη σεξουαλική λειτουργία των ασθενών».

  • Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη μελέτη ProtecT;

«Το κυριότερο είναι ότι ο καρκίνος του προστάτη δεν ισοδυναμεί με καταδίκη και η ενεργός παρακολούθηση της νόσου είναι μια ασφαλής επιλογή για ένα ποσοστό ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η μελέτη ProtecT έδειξε ότι από το σύνολο των ανδρών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη στα 15 χρόνια μετά τη διάγνωση, το 22% είχε φύγει από τη ζωή αλλά μόνο το 3% εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη, ανεξάρτητα από το αν ή τι είδους θεραπεία έλαβαν. Επίσης, το εν τέταρτο των ασθενών που είχαν επιλέξει να κάνουν ενεργό παρακολούθηση για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, η μελέτη έδειξε ότι μετά από 15 χρόνια, δεν είχε χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία! Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που αναμένεται να αλλάξει την κλινική πρακτική γύρω από τη διαχείριση του καρκίνου του προστάτη, καθώς η μελέτη έδειξε ότι τόσο η ενεργή παρακολούθηση όσο και η ακτινοθεραπεία και η ριζική προστατεκτομή είναι εξίσου αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα πάντα με τις ενδείξεις εκάστου ασθενούς».

  • Ποιος είναι ο ρόλος ενός ογκολόγου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;

«Είναι σαφές ότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους καρκίνους, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη δεν πρέπει να αποτελεί αιτία πανικού ή βιαστικής λήψης αποφάσεων. Οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί μπορούν και πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο τους για να σταθμίσουν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες των διαφορετικών θεραπειών, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά την επιβίωσή τους. Είναι σημαντικό να μελετώνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θεραπευτικής στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή εξειδικευμένων Ογκολόγων αλλά και Ακτινοθεραπευτών, πλάι σε αυτή του Χειρουργού – Ουρολόγου, είναι καταλυτική στη βέλτιστη διαχείριση ενός περιστατικού, όπως έδειξε η μελέτη ProtecT.

  • Γιατί είναι σημαντική η επιλογή κέντρων εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;

Η μελέτη ProtecT ανέδειξε τη σημασία της ολιστικής αντιμετώπισης της νόσου, προκειμένου να αποφεύγεται η αχρείαστη υπερθεραπεία. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο σε κέντρα που διαθέτουν την απαραίτητη οργάνωση, τη φιλοσοφία και τις υποδομές για κάτι τέτοιο.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η διαχείριση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη γίνεται με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές διάγνωσης, όπως η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη και fusion βιοψία και πρωτοποριακές θεραπείες, όπως η Focal One εστιακή θεραπεία, όπου είναι ενδεδειγμένο, και η ρομποτική προστατεκτομή για ριζική αντιμετώπιση της νόσου, πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένου στη νόσο Ογκολόγο και Ακτινοθεραπευτή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις