Σάββατο, 25 Μαΐ
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – FDA: Εγκρίνει τρίτη δόση στους νέους 16 και 17 ετών ως απάντηση στη μετάλλαξη Όμικρον

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Τρίτη δόση στους νέους 16 και 17 ετών η απάντηση στη μετάλλαξη Όμικρον
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο FDA έδωσε έγκριση να χορηγηθεί η τρίτη δόση εμβολίου (ενισχυτική) των Pfizer/BioNTech στους νέους 16 και 17 ετών ώστε α βελτιωθεί η προστασία έναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 που ως τώρα είναι το επικρατόν στέλεχος στις ΗΠΑ, αλλά και λόγω της επικείμενης απειλής της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Η έγκριση από τον FDA για την τρίτη δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer σε άτομα 16 και 17 ετών, δόθηκε με βάση κάποια δεδομένα από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής που επισήμαναν ότι οι δόσεις ενίσχυσης παίζουν καθοριστικό ρόλο έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νέα δεδομένα.

Ήδη σε ενήλικες άνω των 18 είχαν εγκριθεί οι δόσεις ενίσχυσης, ενώ τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson δεν είναι εγκεκριμένα σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το όφελος μίας συνεχόμενης προστασίας από μία δόση ενίσχυσης ξεπερνά τον πιθανό κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί σε νεαρούς άνδρες.

Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα στοιχεία για δόσεις ενίσχυσης δεν είναι ακόμη ώριμα, ενώ τα παιδιά πιθανότατα θα μπορούν να περιμένουν και παραπάνω από έξι μήνες, από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού τους. Το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer δοκιμάζεται και σε παιδιά κάτω των 5 ετών όπου δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση, αλλά επαρκή στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας θα είναι διαθέσιμα μέσα στους πρώτους μήνες του 2022.

Οι γονείς ωστόσο αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό των νέων και εφήβων, ιδίως στην ομάδα 5-11 ετών, καθώς το 16% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία έχουν λάβει 1 δόση τουλάχιστον, και το 13% σκοπεύει να τα εμβολιάσει άμεσα, ενώ το 30% δεν σκοπεύει ξεκάθαρα να εμβολιάσει τα παιδιά του.

Η δόση ενίσχυσης μπορεί να είναι η απάντηση στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς μία νέα μελέτη της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι η δόση ενίσχυσης σε άτομα άνω των 16 ετών φτάνει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 95%, σε σχέση με όσους δεν την έλαβαν.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις