Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Ανάσταση» για τους ανεμβολίαστους με τη χαλάρωση των μέτρων

Κορονοϊός: «Ανάσταση» για τους ανεμβολίαστους με τη χαλάρωση των μέτρων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Λίγο η θερμοκρασία που ανεβαίνει λόγω της Άνοιξης, λίγο οι παραλλαγές του κορονοϊού που έχουν ηπιότερα συμπτώματα και στέλνουν λιγότερους στα νοσοκομεία και… οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την πανδημία, αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική για την αντιμετώπισή της. 

Αυτό φέρνει μια… «Ανάσταση» για τους ανεμβολίαστους, η οποία βέβαια, δε θα είναι μόνιμη αλλά μέχρι το Φθινόπωρο οπότε αναμένεται να επανέλθουν και τα μέτρα κατά του κορονοϊού, που τώρα χαλαρώνουν…

Τα οφέλη από τα μέτρα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ήταν μεγάλα, όπως αποτιμά η κυβέρνηση, όμως στην παρούσα φάση έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Η χώρα μας κινείται πλέον στον μέσο όρο της ΕΕ στους εμβολιασμούς, με πάνω από 90% εμβολιαστική κάλυψη στις ευάλωτες ομάδες, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Έτσι, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων καταργείται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι  να μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους, στους οποίους μέχρι σήμερα απαιτούνταν η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Ποια μέτρα αίρονται για τους ανεμβολίαστους

H φάση «συνύπαρξης με τον κορονοϊό» που ανακοίνωσε τη Μεγάλη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης -αν και αποτελεί “δυναμικό φαινόμενο”, το οποίο δεν αποκλείεται να ανατραπεί εάν εμφανιστεί μια νέα πιο επιβαρυντική μετάλλαξη- θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Στο διάστημα αυτό:

  • δεν θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους και άρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα αποκλείονται πλέον από τους αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους
  • θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας
  • εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαθητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test
  • εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους

Ήδη, από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το μέτρο της επιβολής του προστίμου των 100 € στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και να “χαριστούν” τα πρόστιμα τριών μηνών (300 €) σε όσους ανεμβολίαστους αποφασίσουν να περάσουν το κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων.

Ο διαχωρισμός για τα προληπτικά διαγνωστικά τεστ δεν θα γίνεται με βάση το δίπολο “εμβολιασμένοι – ανεμβολίστοι”

Η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας έχει, επίσης, ως αποτέλεσμα να μετακινείται το γνωστό δίπολο “εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι”, στο σχήμα: άτομο “με συμπτώματα” και “χωρίς συμπτώματα”.

Έτσι, για τους επόμενους μήνες προληπτικό διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό δεν θα κάνουν πλέον μόνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο όσα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα, είτε είναι εμβολιασμένα, είτε ανεμβολίαστα.

Μόνη εξαίρεση οι εργασιακοί χώροι, όπου παραμένει το ένα rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους.

«Τώρα, που αποκλιμακώνεται η πανδημία, μετακινούμαστε στην επόμενη φάση με μια νέα πρακτική όπου ο έλεγχος για Covid στον πληθυσμό και φυσικά και στα σχολεία, θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευγγέλου.

Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, ενώ τα μέτρα ιχνηλάτησης των επαφών θα συνεχίσουν να ισχύουν, (δύο τέστ την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος, όλη η τάξη).

Πλεύρης: Διαγραφή προστίμου για όσους ηλικιωμένους εμβολιαστούν ακόμη και τώρα

Η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει ακόμη και αυτό το τελευταίο 10% των ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστεί, δηλώνει έτοιμη ακόμη και να “χαρίσει” το πρόστιμο των 300 € στους “μετανοούντες” ανεμβολίαστους.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης:

«Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι ο εμβολιασμός των πολιτών. Η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί κίνητρο σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που θα πάνε τώρα να κάνουν το εμβόλιο και να μην πληρώσουν το πρόστιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πλεύρης: «Παράθυρο» για επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Ο υπουργός Υγείας, δεν απέκλεισε μάλιστα -εάν το επιτρέψει η πανδημία, όπως είπε- να υπάρξουν αλλαγές στην απόφαση που προβλέπει πως μένουν «εκτός» ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, έως το τέλος του έτους.

Τόνισε ότι δεν θέλει να δίνει παραπάνω ελπίδες και πως αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει νομοθετηθεί είναι ότι παραμένουν σε αναστολή έως 31/12/2022.

Ωστόσο, όπως είπε, «Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31/12 θα είναι “εκτός” συστήματος και σε αυτό νομίζω η πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε, επίσης, ότι η απόφαση των εν λόγω υγειονομικών να παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού, είναι μια επιλογή που είναι λανθασμένη και που δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την υγεία.

Ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, πάντως, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να μην περάσει στους πολίτες το μήνυμα του εφησυχασμού. Πολλοί επιστήμονες, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της επιστροφής των περιοριστικών μέτρων το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ενδεχομένως από το Σεπτέμβρη, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε πάλι έξαρση. Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης, μάσκες, και προληπτικά διαγνωστικά τεστ να επανέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις