Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ασθενείς παρουσίασαν πολύωρη στύση – Τι προκάλεσε την επιπλοκή

Κορονοϊός: Ασθενείς παρουσίασαν πολύωρη στύση – Τι προκάλεσε την επιπλοκή

Μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη βρέθηκαν οι γιατροί στο Οχάιο των ΗΠΑ όταν διαπίστωσαν μια σπάνια επιπλοκή του κορονοϊού σε ασθενή. Εμφάνισε μια παρατεταμένη στύση. Ίδιο περιστατικό είχαμε και στη Γαλλία. 

Σύμφωνα με νέα μελέτη αναφορικά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή που προκάλεσε πριαπισμό ή αλλιώς παρατεταμένη στύση, οι γιατροί πιστεύουν ότι προήλθε από τον κορονοϊο που προκάλεσε πήξη του αίματος στο μόριο του άνδρα.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί ο άνδρας παρουσίασε στύση τριών ωρών και διαγνώστηκε με πριαπισμό ενώ νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση εξαιτίας του κορονοϊού.

Πρόκειται για έναν παχύσαρκο άνδρα που εισήχθη στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο με βαριά δύσπνοια και λοίμωξη, που προκάλεσε τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες του ασθενούς.

Οι γιατροί κατέγραψαν την εμπειρία τους από την ασθένεια του άνδρα σε μια έκθεση τους που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine.

Ο  άντρας πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε επί μια εβδομάδα, όπως βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί του έκαναν τεστ για κορονοϊό το οποίο και βγήκε θετικό. Κατά τη διάρκεια της διάρκειας της νοσηλείας τους η αναπνευστική λειτουργία του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Την επόμενη μέρα μια νοσοκόμα παρατήρησε ότι ο άνδρας είχε στύση. Η ομάδα φροντίδας έβαλε παγοκύστες στην περιοχή, αλλά η στύση δεν έφευγε και κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Η  παρατεταμένη στύση οφειλόταν σε ισχαιμικό πριαπισμό συμπέραναν οι γιατροί. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πριαπισμός χαμηλής ροής συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πριαπισμός πιστεύεται ότι οφείλεται σε απόφραξη της αποστράγγισης των φλεβών, τα οποία είναι πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Καμιά σχέση με σεξουαλικό ενδιαφέρον ή διέγερση

Να σημειωθεί ότι τα άτομα με ισχαιμικό πριαπισμό συνήθως έχουν στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και που δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή τη διέγερση.

Ένα ακόμα σύμπτωμα του ισχαιμικού πριαπισμού είναι ο προοδευτικός πόνος στο πέος. Οι γιατροί μπορούν να ρωτήσουν τους ασθενείς σχετικά με το επίπεδο πόνου τους για να προσδιορίσουν εάν έχουν ισχαιμικό πριαπισμό ή άλλου τύπου πριαπισμό, γνωστό ως μη ισχαιμικό ή πριαπισμό υψηλής ροής.

Αυτό είναι αποτέλεσμα επειδή η ροή του αίματος στο πέος δεν ρυθμίζεται σωστά· πονάει συνήθως λιγότερο από τον ισχαιμικό πριαπισμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ασθενής ήταν σε καταστολή, οι γιατροί δεν μπορούσαν να μετρήσουν το επίπεδο του πόνου που θα ένιωθε αν είχε συνείδηση. Και μετά από τεστ που έκαναν έκριναν ότι ήταν ισχαιμικός πριαπισμός.

Στην έκθεση που συνέταξαν οι γιατροί, θεωρούν ότι ο πριαπισμός είναι «κλινική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η κλινική Mayo περιέγραψε πόσο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν: «Το αίμα που παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί για πολύ χρόνο, αυτό, το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ο πριαπισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.»

Να επισημανθεί ότι η περίπτωση του συγκεκριμένου άνδρα το αίμα αποστραγγίστηκε από το πέος του. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του φαρμάκου που εγχύθηκε στη βάση του πέους του, η στύση του υποχώρησε μετά 30 λεπτά θεραπείας. Ο άνδρας τελικά πέθανε από άλλες επιπλοκές του κορονοϊού.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μόνο που έχει εμφανιστεί σε ασθενή με κορονοϊό. Συγκεκριμένα ένας  62χρονος άντρας με κορονοϊό είχε πριαπισμό αφού μπήκε σε αναπνευστήρα, όπως αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Emergency Medicine. Αυτή η περίπτωση καταγράφηκε στις Βερσαλλίες της Γαλλίας με τον άνδρα να έχει στύση 4 ωρών.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις