Υγεία

Κορονοϊός: Αυτά τα φάρμακα «ακυρώνουν» τα εμβόλια με mRNA

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για χρόνιες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να μειώσουν την ανοσιακή ανταπόκριση του σώματος στα εμβόλια κατά του κορονοϊού με mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άλφρεντ Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 133 πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις) ανθρώπους που είχαν τέτοιου είδους παθήσεις.

Τρεις φορές χαμηλότερα τα επίπεδα αντισωμάτων

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και εξουδετέρωσης του κορονοϊού ήταν περίπου τρεις φορές χαμηλότερα, σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου από 53 εμβολιασμένους που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα, τα οποία επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο Κιμ, οι περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να αναπτύξουν ανοσιακή ανταπόκριση στο εμβόλιο, πράγμα καθησυχαστικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Δεν είναι ακόμη σαφές, όπως είπε, κατά πόσο τα μειωμένα αντισώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και μειωμένη προστασία από τη λοίμωξη Covid-19 ή τη νοσηλεία εξαιτίας της.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως σημείωσε, είναι η κατά δέκα φορές μείωση της ανοσιακής απόκρισης που παρατηρήθηκε στους ασθενείς οι οποίοι συχνά παίρνουν κορτικοστεροειδή (ή γλυκοκορτικοειδή), όπως η πρεδνιζόνη και η μεθυλπρεδνιζόνη, καθώς και η κατά 36 φορές μείωση σε όσους κάνουν θεραπεία με φάρμακα που καταστρέφουν τα Β-κύτταρα, όπως η ριτουξιμάβη.

Η μείωση των αντισωμάτων φαίνεται μικρότερη σε όσους παίρνουν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων), αντιμεταβολίτες όπως η μεθοτρεξάτη, αναστολείς JAK ή αναστολείς IL-12/23.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας φιλοξενείται στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Εκεί, όπου η DEMO επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της έρευνας και το brain gain.
DEMO – Δρ. Χάρης Κόφτης: «Αναζητάμε νέες προκλήσεις» – H Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης
Ο καρκίνος του προστάτη πρώτος σε συχνότητα στην Ελλάδα – Σχεδόν 3 εκ. νέες διαγνώσεις ετησίως έως το 2040 στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα, το 2022 σημειώθηκαν 7.036 νέα περιστατικά προστάτη κατατάσσοντάς τον πρώτο σε συχνότητα στους άνδρες - Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι 27.358 άτομα ζουν με διάγνωση εντός 5ετίας
Ασθενής και γιατρός 1
COVID-19 και γρίπη «ξυπνούν» και αυξάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα και σε ασθενείς σε ύφεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη
Έρευνα σε 4.800 καρκινοπαθείς σε ύφεση, έδειξε ότι όσοι ήταν θετικοί στην COVID-19, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σχέση με όσους είχαν αρνητικό τεστ
Γιατροί 1