Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός – Έρευνα: Ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν

Κορονοϊός – Έρευνα: Ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα έχουν εξαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές. Αυτό υποστηρίζει μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές της κοινοπραξίας GCS-NeuroCOVID (Global Consortium Study of Neurological Dysfunction in Covid-19), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 3.744 ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών. Όπως διαπιστώθηκε το 82% των ασθενών ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα.

Επίσης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς με κορονοϊό είχαν πονοκεφάλους και οι τρεις στους δέκα απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Μεταξύ των κλινικά διαγνωσμένων συμπτωμάτων, συχνότερα ήσαν η οξεία εγκεφαλοπάθεια (σχεδόν στο 50% των ασθενών), το κώμα (17%) και τα εγκεφαλικά (6%). Οι ασθενείς με οξεία εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, σύγχυση, παραλήρημα ή υπερδιέγερση.

Click4more: ΠΟΥ: Παγκόσμια ανησυχία για την ινδική παραλλαγή του κορονοϊού – Έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

Παρά τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κορονοϊού να προσβάλει άμεσα τον εγκέφαλο και να προκαλεί μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, τέτοια περιστατικά είναι τελικά πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1% των νοσηλευομένων ασθενών Covid-19.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση οποιουδήποτε είδους (χρόνιες ημικρανίες, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.α.) εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών, αν αρρωστήσουν με Covid-19. Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όταν αναρρώνουν, έχουν πιο αβέβαιη έκβαση της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις