Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Έρευνα: Γιατί όσοι φοράνε μασέλα κινδυνεύουν από επιπρόσθετη λοίμωξη

Κορονοϊός – Έρευνα: Γιατί όσοι φοράνε μασέλα κινδυνεύουν από επιπρόσθετη λοίμωξη
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όσοι άνθρωποι, που μολύνονται από τον κορονοϊό, φοράνε τεχνητή οδοντοστοιχία (μασέλα) είναι πιθανότερο να φιλοξενούν στο στόμα τους βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπρόσθετης λοίμωξης πέρα από την Covid-19. Αυτό αναφέρει μια νέα ιρανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Prosthetic Dentistry» και είναι η πρώτη του είδους της διεθνώς.

Οι ερευνητές των Οδοντιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Σαχέντ Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ, ανέλυσαν – σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters – τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με κορονοϊό και 30 υγιών (ομάδα ελέγχου). Τα συμπεράσματα της έρευνας του δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια στο περιοδικό Προσθετικής Οδοντιατρικής «The Journal of Prosthetic Dentistry». 

Διαπιστώθηκε η παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών με κορονοϊό έναντι 40% των υγιών, καθώς και βακτηρίων κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στο 46,7% των ασθενών με κορονοϊό έναντι 13,4% των υγιών ατόμων. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία.

Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η μασέλα των ασθενών με κορονοϊό και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις