Δευτέρα, 26 Φεβ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η κολχικίνη δεν καταπολεμά τον φονικό ιό, προειδοποιεί διεθνής έρευνα

Κορονοϊός: Η κολχικίνη δεν καταπολεμά τον φονικό ιό, προειδοποιεί διεθνής έρευνα
ΑΠΕ ΜΠΕ

Η κολχικίνη δεν μειώνει τη σοβαρότητα του κορονοϊού, ούτε τον κίνδυνο θανάτου από αυτόν, δείχνει άλλη μία επιστημονική μελέτη. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία είχε επίσης προταθεί – και από Έλληνες επιστήμονες – κατά του Covi19.

Η κολχικίνη, ένα φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως κατά της ουρικής αρθρίτιδας, και συστηνόταν και από Έλληνες ειδικούς ως φάρμακο ενάντια στον κορονοϊό, δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τη νόσο.

Από την άλλη πλευρά, σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα παρενεργειών, ιδίως διάρροιας, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, άλλη μία που έρχεται να «κόψει» τα φτερά των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί αρχικά για την κολχικίνη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κεντάρ Γκαουταμπάι Μέχτα του ινδικού Ιατρικού Κολλεγίου Γκότρι GMERS, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «RMD Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) έξι τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές του εν λόγω φαρμάκου έως τον Ιούλιο του 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 16.148 ασθενείς με διαφορετικούς βαθμούς βαρύτητας της νόσου Covid-19. Εξαιρέθηκαν μελέτες παρατήρησης, εργαστηριακές, σε ζώα και με μικρό δείγμα ασθενών (κάτω των δέκα).

Κολχικίνη: Εκδηλώνει και ανεπιθύμητες παρενέργειες 

Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κολχικίνη δεν σχετιζόταν με καμία άξια λόγου μείωση στον κίνδυνο θανάτου, στην ανάγκη διασωλήνωσης των ασθενών, στον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ ή στη διάρκεια της νοσηλείας, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν αυτό το φάρμακο. Επιπλέον, όσοι έπαιρναν κολχικίνη είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα για την εκδήλωση παρενεργειών γενικά και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ειδικότερα για διάρροια.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «δεν υπάρχει επιπρόσθετο όφελος από την προσθήκη της κολχικίνης στη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών με Covid-19».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις