Υγεία

Κορονοϊός: Προκαλεί και απώλεια δοντιών; Τι δείχνουν νέα στοιχεία

Επιδείνωση και στην στοματική υγιεινή μπορεί να φέρνει ο κορονοϊός, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ασθενείς και Αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως παρατηρήθηκε, μερικοί άνθρωποι που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και είχαν ήδη χαλαρά δόντια, μερικά τους έπεσαν, παρόλο που δεν είχαν αιμορραγία στα ούλα. Άλλοι παρατήρησαν ότι μετά από μία λοίμωξη Covid-19 μπορεί τα ούλα να γίνουν πιο ευαίσθητα ή τα δόντια να αποκτήσουν πιο γκρίζο χρώμα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους New York Times, δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όντως η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών ή συναφή προβλήματα. Όμως, αυξάνονται οι αναφορές από πρώην ασθενείς που περιγράφουν τέτοια προβλήματα στο στόμα τους.

Αμφιβάλλουν οι οδοντίατροι

Από την άλλη πλευρά, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, ότι από μόνη της η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια. «Είναι υπερβολικά σπάνιο ότι πράγματι τα δόντια θα πέσουν», δήλωσε ο περιοδοντολόγος Ντέηβιτ Οκάνο του Πανεπιστημίου της Γιούτα, αλλά παραδέχθηκε ότι τα προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν ως συνέπεια της Covid-19.

click4more: Κορονοϊός: Μια αλλιώτικη Ημέρα των Ευχαριστιών! Τραπέζια με… βιντεοκλήσεις και ομοιώματα ανθρώπων (pics)

«Αρχίζουμε, πλέον, να εξετάζουμε ορισμένα μπερδεμένα και μερικές φορές έντονα συμπτώματα, από τα οποία οι ασθενείς υποφέρουν ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19, μεταξύ των οποίων είναι προβλήματα στα δόντια και η απώλεια δοντιών», ανέφερε ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Αγγειογένεσις, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στις παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν πέφτουν δόντια χωρίς καθόλου αιμορραγία, αυτό είναι ασυνήθιστο και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα, σύμφωνα με τον Λι, ο οποίος θεωρεί πιθανό πως ο νέος κορονοϊός, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα αγγεία των ούλων που διατηρούν τα δόντια. Το γεγονός ότι όσοι ασθενείς Covid-19 έχασαν δόντια δεν ένιωσαν πόνο, όπως λέει, συνηγορεί υπέρ ενός πιθανού προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία των δοντιών.

Το πιθανό σενάριο

Ένα ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορονοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα. «Η ουλίτιδα είναι πολύ ευαίσθητη στις υπερ-φλεγμονώδεις αντιδράσεις και όσοι ταλαιπωρούνται για καιρό από την Covid-19 ασφαλώς εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία», σύμφωνα με τον ειδικό στην Προσθετική Οδοντιατρική δρα Μάικλ Σέρερ από την Καλιφόρνια.

Οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις ασθενών και ορισμένοι αρνούνταν ότι υπάρχουν. Όμως, άλλοι γιατροί, όπως ο δρ Λι, υποστηρίζουν ότι η Covid-19 έχει αποδειχθεί πως κρύβει πολλές εκπλήξεις, όσον αφορά τους διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζει το σώμα, συνεπώς οι οδοντίατροι καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους όσο περνάει ο καιρός και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κορονοϊό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Τα σημεία του σπιτιού όπου «κρύβεται» η τοξική μούχλα και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Τι δείχνει νέα μακροχρόνια μελέτη για τις επιπτώσεις της μούχλας στην παιδική ηλικία, ποιοι χώροι του σπιτιού θεωρούνται υψηλού κινδύνου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε.
Young woman cleaning her bathroom, doing some laundry, cleaning the bathroom, cleaning with a yellow cloth, taking care of the cleanliness of her house, woman has blonde hair, clean house is beautiful, clothes are washed, woman putting clothes into the washing machine, girl wearing a pink shirt.
Ο αυτισμός είναι εξίσου κοινός και στα δύο φύλα, νωρίτερα η διάγνωση στα αγόρια – Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας
Μέχρι πρότινος θεωρούνταν πως ο αυτισμός εμφανίζεται περισσότερο στα αγόρια – Από την έρευνα αποδείχθηκε ότι μέχρι τα 20 χρόνια, η αναλογία στα δύο φύλα έχει εξισορροπήσει
Ο αυτισμός είναι εξίσου κοινός και στα δύο φύλα, νωρίτερα η διάγνωση στα αγόρια – Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας
Η Ελληνική Καρδιολογία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είναι ο μοναδικός καρδιολόγος στην Ελλάδα που βραβεύτηκε από την EACVI ως «Εκπαιδευτής της Χρονιάς με Εξαιρετική Καριέρα» και μιλά για τη διεθνή διάκριση, την εκπαίδευση και το όραμά του για το μέλλον της καρδιαγγειακής απεικόνισης.
Η Ελληνική Καρδιολογία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης
Η Ευρώπη μείωσε στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο επικίνδυνης τοξίνης στα βρεφικά γάλατα - Νέες ανακλήσεις προϊόντων
Η Γαλλία ανέμενε την απόφαση αυτή και ήδη από την Παρασκευή το βράδυ το υπουργείο Γεωργίας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι μειώνει το επιτρεπόμενο όριο της κερεουλίδης στα βρεφικά γάλατα
Βρεφικό γάλα