Παρασκευή, 23 Φεβ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τρία κρητικά βότανα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα από την COVID-19

Κορονοϊός: Τρία κρητικά βότανα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα από την COVID-19

Νέα ευρήματα από μελέτες που κάλυψαν όλα τα στελέχη του κορονοϊού μέχρι και το Όμικρον που επικρατεί ακόμα σήμερα.

Τα αιθέρια έλαια από τρία αρωματικά κρητικά βότανα, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Κρήτης, μπορούν να μειώνουν σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων που προκαλεί η COVID-19, σύμφωνα με νέες ελληνικές μελέτες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης χορήγησαν τον συνδυασμό σε ασθενείς που νόσησαν ήπια σε όλα τα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας, διαπιστώνοντας πως επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Τα τρία βότανα είναι το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα έλαιά τους σε συγκεκριμένες αναλογίες ώστε να λειτουργούν συνεργικά, και τα ανέμιξαν με extra παρθένο ελαιόλαδο και βιταμίνη D3. Η χορήγηση του μίγματος βελτίωσε σημαντικά την γενικευμένη κόπωση, την αδυναμία, τον πυρετό και τις μυαλγίες των ασθενών.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Αφορούν σε δύο νέες δημοσιευμένες μελέτες σε διεθνώς έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, Molecules” και “Diseases”, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε επίπεδο κλινικής δοκιμής σε ασθενείς που νοσούσαν με ήπια συμπτώματα του ιού SARS-CoV-2.

Η συγκριτική μελέτη παρατήρησης έγινε σε αρκετά μεγάλο δείγμα ασθενών που νοσούσαν από ήπια συμπτώματα COVID-19 με κυρίαρχα, την κόπωση, τη μυαλγία, τον πονοκέφαλο και τον πυρετό. Μελετήθηκαν διαφορετικά στελέχη του ιού από τα αρχικά Alpha και Βeta μέχρι τα πρόσφατα Delta και Omicron, δεδομένου ότι η έρευνα διήρκησε από τον Αύγουστο  2020 έως και τον Φεβρουάριο  2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και των δύο μελετών, «ο πατενταρισμένος συνδυασμός ουσιών από τα αιθέρια έλαια των τριών κρητικών βοτάνων, σε συγκεκριμένη αναλογία,  όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, μειώνοντας σημαντικά τόσο την ένταση όσο και τη διάρκειά τους,  αλλά όπως τεκμηριώθηκε έχει και προληπτική/προφυλακτική δράση. Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού».

Αποδεδειγμένη Αποτελεσματικότητα  και εναντίον άλλων ιογενών λοιμώξεων

Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες λέγεται  CApeo (Cretan Aromatic Plants essential oils). Αποτελεί τη βάση του CRETAN IAMA, ενός ελληνικού, πατενταρισμένου, καινοτόμου φυσικού σκευάσματος, τα συστατικά του οποίου λειτουργούν όχι απλά αθροιστικά, αλλά συνεργικά και ολιστικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει ή/και συμπληρώνει τη δράση της άλλης.  

Η έρευνα για τον καινοτόμο συνδυασμό CApeo συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι κάθε νέα μελέτη  μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για πρόληψη και θεραπεία ασθενών με συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού όπως:

  • Γρίπη Α/Η1Ν1
  • Γρίπη Β
  • Ρινοϊός (προκαλεί κρυολόγημα)
  • SARS-CoV-2

Οι ιοί αυτοί απασχολούν ιδιαίτερα αυτή την εποχή τους Επαγγελματίες Υγείας, γιατρούς και φαρμακοποιούς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  αλλά και τους ασθενείς που αναζητούν λύσεις για την γρηγορότερη ίαση των συμπτωμάτων τους.

Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές. Συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Καθηγητής Βιολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Δ/ντης Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ, η κ. Μαριλένα Καμπά, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, ο κ. Εμμανουήλ  Συμβουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας, και συνεργάτες τους.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις