Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Βράζουν» οι τουριστικές περιοχές – Πού υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα

Κορονοϊός: «Βράζουν» οι τουριστικές περιοχές – Πού υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα

«Καλπάζει» πάλι ο κορονοϊός σε όλη την Ελλάδα. Στο επίκεντρο πολλοί τουριστικοί προορισμοί, όπως τα νησιά. Στην 1η γραμμή βρίσκονται η Μύκονος αλλά και η Μήλος με έναν στους δύο να είναι θετικός στον ιό.

Συγκεκριμένα, η Μύκονος, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς από θετικότητα που ήταν στο 50,89% την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε το περασμένο 24ωρο (29.06.2022) – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – στο 53,53%!

Ακόμη μεγαλύτερη διασπορά της νόσου Covid-19 έχει η Μήλος, όπου η θετικότητα εκτοξεύτηκε στο 52,45% (!), από 32,31% που ήταν πριν από επτά ημέρες.

Αυξημένα ποσοστά έχουν: Η Σαντορίνη με 39,51%, η Τήνος (25,6%), η Κως (24,38%), η Ιθάκη 23,74%, η Κάρπαθος (21,37%), η Κέρκυρα (20,04%) και η Νάξος (21,7%).

Λίγο καλύτερα από τις προηγούμενες περιοχές, αλλά πάνω από το όριο ασφαλείας, είναι τα ποσοστά των θετικών διαγνώσεων σε Ζάκυνθο (19,93%), Ρόδο (18,54%) και Χανιά 18,35%.

Δείτε τον πίνακα με τα ποσοστά θετικότητας ανά γεωγραφική περιφέρεια:

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Παρότι πολλοί τουριστικοί προορισμοί «βράζουν» από κορονοϊό, οι παραθεριστές – Έλληνες και ξένοι – δεν πτοούνται και απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Ωστόσο, αρχίζουν σιγά – σιγά να γεμίζουν τα νοσοκομεία, προς το παρόν, χωρίς πίεση στις ΜΕΘ.

Η έκρηξη κρουσμάτων και το 6ο κύμα του κορονοϊού κατακαλόκαιρο, δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω τις περιοχές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Έτσι, όσοι υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού σε πολλά νησιά της χώρας μας – και κυρίως σε αυτά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα όπως είναι η Μύκονος και η Μήλος – αποδεικνύονται θετικοί, και συγκεκριμένα ο ένας στους δύο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Διευκρινίζεται ότι ο μέσος όρος θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στη χώρα είναι το 12,07%.

Την ίδια στιγμή, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυξάνονται κατακόρυφα και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, σήμερα νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα 1.100 ασθενείς, αριθμός διπλάσιος από την αρχή του μήνα. 

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά αυξημένη αποδεικνύεται η θετικότητα, δηλαδή ο αριθμός των θετικών τεστ στο σύνολο των τεστ που γίνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Με το όριο ασφαλείας στο 4%, τα σημερινά ποσοστά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 20%.

Πλεύρης: «Απειλή» οι βαριές νοσηλείες  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες στη φάση αυτή της πανδημίας, δεν δίνουν ιδιαίτερη αξία στα ποσοστά θετικότητας, καθώς όπως λένε, δεν γίνονται πλέον καθόλου προληπτικά τεστ στον ασυμπτωματικό πληθυσμό, και ως εκ τούτου, διάγνωση αναζητούν μόνο όσοι εμφανίζουν συμπτώματα. Γι’ αυτό υπάρχουν και αυξημένα ποσοστά θετικότητας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε, ωστόσο, την Τετάρτη (29.06.2022), πως «τα κρούσματα ως κρούσματα δεν μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και, κυρίως, σε βαριές νοσηλείες».

Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με λοίμωξη στα νοσοκομεία, η κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα δεν ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις