Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Κουνούπια: Ποιους προτιμούν να τσιμπούν – Η μυρωδιά, η ομάδα αίματος, το αλκοόλ

Κουνούπια: Ποιους προτιμούν να τσιμπούν – Η μυρωδιά, η ομάδα αίματος, το αλκοόλ

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί άνθρωποι πέφτουν πιο συχνά θύματα τσιμπημάτων κουνουπιών σε σχέση με άλλους; Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεδομένου ότι τα κουνούπια είναι ο λόγος για την εξάπλωση διαφόρων επικίνδυνων ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, η chikungunya και ο Zika, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ομάδα αίματος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα κουνούπια έλκονται από μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους αίματος και κατά πόσον είναι επιρρεπείς σε τσιμπήματα κουνουπιών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αίματος;

Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο έχει μια πρωτεΐνη (αντιγόνο) που υπάρχει στην επιφάνειά του, η οποία βοηθά στον προσδιορισμό της ομάδας αίματος. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι αίματος περιλαμβάνουν:

  • Α: Αυτός ο τύπος αίματος έχει μόνο αντιγόνο Α στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Β: Αυτή η ομάδα αίματος έχει μόνο αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • ΑΒ: Αυτή η ομάδα αίματος έχει αντιγόνα Α και Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Ο: Αυτή η ομάδα αίματος δεν έχει ούτε Α ούτε Β αντιγόνο στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μερικοί άνθρωποι, γνωστοί ως «εκκρίτες», έχουν αυτά τα αντιγόνα στα σωματικά υγρά τους, όπως τα δάκρυα ή το σάλιο. Για παράδειγμα, ένα άτομο με ομάδα αίματος Β θα ήταν εκκρίτης τύπου Β. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο εκκρίνουν το αντιγόνο Η, το οποίο είναι πρόδρομος και των αντιγόνων Α και Β.

Ποιοι άλλοι παράγοντες σας κάνουν… μαγνήτη κουνουπιών;

Εκτός από τον τύπο αίματος σας, αρκετοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν πόσο ελκυστικός στόχος είστε για τα κουνούπια. Μερικοί από αυτούς τους κύριους παράγοντες είναι:

1. Οσμή σώματος

Αν μυρίζετε όμορφα στα κουνούπια, τότε θα γίνετε ο προτιμώμενος στόχος τους. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη μυρωδιά σας, περιλαμβάνουν:

Ενώσεις που υπάρχουν στο δέρμα: Αρκετές ενώσεις στο δέρμα σας, μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Για παράδειγμα, όσοι έχουν γαλακτικό οξύ και αμμωνία στο δέρμα τους, είναι πιθανό να είναι στόχος.

Βακτήρια: Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την οσμή του σώματός σας, είναι τα βακτήρια στο δέρμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, όσοι έχουν μικρότερη ποικιλομορφία αλλά μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων στο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς σε τσιμπήματα κουνουπιών.

Γενετική: Η γενετική παίζει επίσης ρόλο στην ελκυστικότητά σας προς τα τσιμπήματα κουνουπιών. Η έρευνα δείχνει ότι τα κουνούπια προτιμούν τη μυρωδιά των χεριών των πανομοιότυπων διδύμων σε σύγκριση με αυτά των μη πανομοιότυπων διδύμων.

2. Ρούχα

Η έρευνα δείχνει ότι τα κουνούπια έλκονται από τα σκοτεινά αντικείμενα. Για αυτόν τον λόγο, θα διαπιστώσετε ότι είναι πιο πιθανό να τσιμπηθείτε από κουνούπια όταν φοράτε σκουρόχρωμα ρούχα.

3. Ζεστασιά

Τα ανθρώπινα σώματα εκπέμπουν θερμότητα. Έρευνα που διεξήχθη το 2017 αποκάλυψε ότι τα κουνούπια κινούνται προς πηγές θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματός σας ειδοποιεί τα κουνούπια για την παρουσία σας. Τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από εκείνους με ισχυρότερη θερμική υπογραφή.

4. Διοξείδιο του άνθρακα

Αφήνεις ένα ίχνος διοξειδίου του άνθρακα όταν εκπνέεις, το οποίο ακολουθούν τα κουνούπια. Τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα «λένε» στα κουνούπια ότι ένα πιθανό θύμα βρίσκεται στη γύρω περιοχή.

5. Μεταβολικός Ρυθμός

Εάν έχετε υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, τότε θα παράγετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο κάνει πιο πιθανό το να τσιμπηθείτε από τα κουνούπια. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν υψηλούς μεταβολικούς ρυθμούς ηρεμίας ή έχουν ασκηθεί πρόσφατα, αποτελούν πιο ελκυστικούς στόχος για τσιμπήματα κουνουπιών.

6. Αλκοόλ

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2002 έδειξε ότι τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από εκείνους που έχουν πιει αλκοόλ. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν τη μελέτη, τσιμπήθηκαν συχνότερα από κουνούπια μετά την κατανάλωση μπύρας.

7. Εγκυμοσύνη

Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι τα κουνούπια έλκονταν περισσότερο από τις έγκυες γυναίκες σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό.

Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά, τα τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν αρκετές σοβαρές ασθένειες. Εάν ο τύπος αίματός σας είναι Ο, τότε είστε ο προτιμώμενος στόχος για τα κουνούπια, καθιστώντας πιο σημαντικό για εσάς το να προστατεύετε τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν η ομάδα αίματάς σας είναι διαφορετική, αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να σας κάνουν μαγνήτη για τα κουνούπια. Επομένως, συνιστάται να έχετε ένα απωθητικό κουνουπιών στο χέρι και να μένετε πλήρως ντυμένοι για να αποφύγετε τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις