Προβληματισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη μετάλλαξη Deltacron, που εντοπίστηκε πρώτη φορά στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες μέρες Κύπριοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο άνθρωπος που εντόπισε μαζί με την ομάδα του τη νέα μετάλλαξη, ο Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε πως έχει εντοπίσει 25 περιπτώσεις μετάλλαξης, συμπεριλαμβανομένων 11 περιπτώσεων μεταξύ ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και συνδυάζουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον και της μετάλλαξης Δέλτα. Σημείωσε μια «υψηλότερη συχνότητα μεταλλάξεων μεταξύ των νοσοκομειακών ασθενών, η οποία μπορεί να υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ του Deltacron και των νοσηλειών».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα ευρήματα της κυπριακής ομάδας έχουν σταλεί στο GISAID, μια διεθνή βάση δεδομένων, που παρακολουθεί και μοιράζεται επίσημα στοιχεία για τον κορονοϊό, δίνοντας σε άλλους επιστήμονες πρόσβαση στις γενετικές λεπτομέρειες του «Deltacron».
Σημειώνεται πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του είχε ισχυριστεί πως σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα δεν υπάρχει νέα μετάλλαξη και πρόκειται για τεχνικό λάθος. Πολλοί ήταν οι επιστήμονες που συμμερίστηκαν τις απόψεις του Μαγιορκίνη λέγοντας πως πρόκειται για επιμόλυνση στο εργαστήριο και σημείωσαν ότι η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ένα τμήμα του γονιδιώματος που είναι ευάλωτο στο να παρουσιάζει εσφαλμένα αποτελέσματα σε ορισμένες διαδικασίες αλληλουχίας.
Ο Κωστρίκης επέμεινε και με δήλωσή του στο Bloomberg ανέφερε ότι οι περιπτώσεις που εντόπισε «υποδεικνύουν μια εξελικτική πίεση σε ένα προγονικό στέλεχος για να αποκτήσει αυτές τις μεταλλάξεις και όχι αποτέλεσμα ενός γεγονότος ανασυνδυασμού».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εφικτό αλλά πρόωρο σενάριο
Παράλληλα, επεσήμανε τουλάχιστον μία αλληλουχία από το Ισραήλ που κατατέθηκε σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων και που παρουσιάζει γενετικά χαρακτηριστικά της υβριδικής παραλλαγής, προσθέτοντας: «Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν τις μη τεκμηριωμένες δηλώσεις ότι το Deltacron είναι αποτέλεσμα τεχνικού σφάλματος».
Ο Christian Brechot, επικεφαλής του Global Virus Network και πρώην διευθυντή του Institut Pasteur σημείωσε στο France24 πως: «Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η ποιότητα της δουλειάς της κυπριακής ομάδας. Φυσικά, από τεχνική άποψη, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κανένα τεχνούργημα (μόλυνση εργαστηρίου) δεν υποδηλώνει λανθασμένα περιπτώσεις ανασυνδυασμού» και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η νέα παραλλαγή. Καταρχάς, ένας ανασυνδυασμός διαφορετικών παραλλαγών είναι απολύτως εφικτός. Ισχύει για τους ιούς γενικά και ιδιαίτερα για τους κορονοϊούς», είπε.
«Όταν έχετε υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας δύο παραλλαγών, η πιθανότητα επανασυνδυασμού τους αυξάνεται σημαντικά. Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το είδος μετάλλαξης» επεσήμανε.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα (για τη Deltacron)», είπε η ιολόγος Christine Rouzioux στο France24. «Πρώτα πρέπει να επαληθεύσουμε την αλληλουχία και μετά να αναλύσουμε τα αποτελέσματα» τόνισε.
Με πληροφορίες από Sigmalive