Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν είναι αρκετές οι δύο δόσεις εμβολίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία για Pfizer και AstraZeneca

Μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνη και για παιδιά κάτω των 2 ετών - Όλα τα νεότερα στοιχεία

Δεν φαίνεται να είναι αρκετές οι δυο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού για να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την μετάλλαξη Όμικρον.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη Βρετανών επιστημόνων κάτι το οποίο σημαίνει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για να θωρακίσει τον άνθρωπο.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες από τη στιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, η οποία πήρε το όνομα Όμικρον, ήταν η πιθανότητα τα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δείγματα των ιών Όμικρον και Δέλτα, απέδειξε πως στη νέα παραλλαγή τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να εμποδίσουν τη μόλυνση. Ωστόσο, η τρίτη αναμνηστική δόση αποδείχθηκε ότι βοηθά σε ποσοστό περίπου 75% την αποφυγή μόλυνσης από Covid και την ανάπτυξη συμπτωμάτων.

Τι έδειξε η μελέτη

Η έκθεση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλυσε δεδομένα από 581περιπτώσεις Όμικρον και χιλιάδες περιπτώσεις Δέλτα με σκοπό να εντοπίσει πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της νέας παραλλαγής.

Η ανάλυση σε ασθενείς που είχαν πραγματοποιήσει δύο δόσεις εμβολίου και είχαν προσβληθεί από την Όμικρον έδειξε δραματική πτώση της αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης AstraZeneca και σημαντική πτώση για δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται ότι προς το παρόν τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα. Ωστόσο, κατάφεραν να εντοπίσουν πως μετά την αναμνηστική δόση η προστασία ανέβηκε στο 75%, όμως, και πάλι -όπως σχολιάζουν- το ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο υψηλό όσο τα ποσοστά προστασίας που πρόσφεραν τα εμβόλια στις παλαιότερες παραλλαγές Δέλτα και Άλφα.

Σημειώνεται πως δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για την ανάλυση των εμβολίων Moderna ή Johnson & Johnson, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα σε αυτά τα δύο εμβόλια θα ήταν διαφορετικά.

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα νέο κύμα της πανδημίας με την παραλλαγή Όμικρον

Μέχρι στιγμής, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, αλλά θεωρητικά, ακόμη κι αν όλοι είχαν λάβει τρίτη δόση, η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, θα εξακολουθούσε να αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους απροστάτευτους.

Ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού που θα προκληθεί από τον Όμικρον, όπως λένε οι βρετανοί ερευνητές, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία, ακόμη κι αν είναι πιο ήπιο. Μία μεγάλη και ξαφνική έξαρση της νέας παραλλαγής, η οποία φαίνεται να διαδίδεται ταχύτερα από κάθε προηγούμενο κορονοϊό, θα μπορούσε να οδηγήσει ταυτόχρονα στο νοσοκομείο όλους όσοι δεν καταφέρουν να αποκτήσουν ικανή προστασία.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε πως τα εμβόλια είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να προσφέρουν σε σημαντικό ποσοστό ισχυρή προστασία έναντι της βαριάς Covid, που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Υπάρχει η αισιοδοξία, δηλαδή, ότι τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να βοηθούν πολλούς ανθρώπους να μη νοσήσουν βαριά και να μη χρειάζονται νοσηλεία, ακόμη κι αν είναι πολλοί περισσότεροι όσοι θα προβληθούν από τη νέα παραλλαγή.

Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί ο ιός Όμικρον ενδέχεται να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer απέναντι στους θανάτους από Δέλτα

Προς το παρόν, πάντως, ο κίνδυνος προέρχεται από τον ιό Δέλτα, ο οποίος σπέρνει εκατομμύρια κρούσματα και οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία και τον θάνατο.

Μελέτη από το Ισραήλ για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer απέναντι στην θανατηφόρα έκβαση, συμπεριέλαβε περίπου 850.000 εμβολιασμένα άτομα, εκ των οποίων τα 750.000 είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Συνολικά, καταγράφηκαν 65 θάνατοι μεταξύ όσων έλαβαν τρίτη δόση, ενώ καταγράφηκαν 137 θάνατοι μεταξύ όσων δεν είχαν λάβει τρίτη δόση.

Αποδείχθηκε ότι οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα θανάτου λόγω COVID-19, συγκριτικά με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση.

Συμπερασματικά, τα άτομα που έλαβαν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer τουλάχιστον 5 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα θανάτου (κατά 90%) συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν αναμνηστική δόση.

Πηγή: Iatropedia / Γιάννα Σουλάκη

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις